Identidaristi podelili austrijsku vladu

© AFP 2023 / JOE KLAMARZastava Austrije
Zastava Austrije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zahtev austrijskog kancelara Sebastijana Kurca za rasformiranje ekstremno desničarske grupacije „Identitarista“ očigledno nije podržan od strane koalicionog partnera Slobodarske stranke (FPO) vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea, partije koja je u prošlosti imala brojne kontakte sa ovim pokretom.

Štrahe je pojasnio da želi samo „razjašnjenje“ o delovanju „Identitarista“ vezano za donaciju koju su dobili u visini od 1.500 evra od atentatora u Krajstčerču, na Novom Zelandu, Brentona Taranta.

Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Štrahe prvi put objasnio zašto je Austrija „izneverila“ Srbe u Interpolu

Međutim, Kurc ostaje čvrsto pri svom stavu da je neophodno odlučno delovanje protiv radikalnih struja, i da ne želi nikakav kompromis sa bilo kojom vrstom radikalizma, bilo da je desničarski ili islamistički.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Estarajh“ ponovio da ostaje pri svom stavu da „Identitaristi“ moraju biti rasformirani i najavljuje da će sve pravne mogućnosti s tim u vezi, država iskoristiti.

„Ako istraga pokaže krivično relevantna kršenja, onda će biti posledica i rasfomiranja tog udruženja“, objasnio Kurc.

Upitan za povlačenje eventualno povlačenje koalicionog partnera, FPO, po pitanju rasformiranja „Identitarista“, on je naglasio da nema toleranciju prema teroristima, radikalnim licima, ili ljudima iz okruženja terorista.

„Sada je istraga tužilaštva u toku. Niko u zemlji nema razumevanje za kontakte sa teroristima i simpatiziranjem s desničarskim radikalima. To je osnovni konsenzus u posleratnoj Austriji koji i dalje postoji za sve“, podvukao je austrijski kancelar..

Zatražio je i distanciranje od ekstremno desničarskih grupacija. „Niko ko želi dobro Austriji ne bi trebalo da ima kontakte s radikalnim grupacijama“, podvukao je Kurc dodajući da je to jasno poručio i koalicionom partneru.

Preneo je da je Štrahe njemu rekao da osobe koje su aktivne kod „Identitarista“ ne smeju imati niti jednu funkciju u FPO.

I ovaj prekršaj mogao bi biti povod za donošenje odluke nadležnih vlasti o rasformiranju „Identitarista“, koji su registrovani kao udruženje građana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala