- Sputnik Srbija
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pjongjang: Upad u našu ambasadu u Španiji „težak teroristički čin“

© Sputnik / Mariя Frolova / Uđi u bazu fotografijaCentralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu
Centralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja zatražila je danas istragu o upadu u njenu ambasadu u Španiji u februaru, istakavši da je to bio „težak teroristički čin“ i akt iznude kojim je prekršeno međunarodno pravo.

Incident se dogodio uoči drugog samita američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una, u Hanoju 27. i 28. februara.

Centralni trg Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Kim Džon Un pozvao papu da poseti Pjongjang

Misteriozna desetočlana grupa koja traži svrgavanje Kimovog režima preuzela je odgovornost za upad u ambasadu Severne Koreje u Madridu, prenela je agencija AP.

Zvanični severnokorejski mediji preneli su da je portparol Ministarstva spoljnih poslova rekao da je nezakonito upadanje i okupacija diplomatske misije i čin iznude teško kršenje državnog suvereniteta i flagrantno kršenje međunarodnog prava i da se „ovaj čin ne sme tolerisati“.

Portparol tvrdi da je naoružana grupa mučila osoblje ambasade i ukrala uređaje za komunikaciju.

Detalji o tom incidentu su isplivali u javnost kada je španski sudija prošle sedmice skinuo oznaku tajnosti sa slučaja, koji se dogodio 22. februara.

Američki zvaničnici su rekli da je reč o grupi Čeolima civilna odbrana, ne mnogo poznatoj organizacija koja je nedavno pozvala na međunarodnu solidarnost u borbi protiv severnokorejske vlade.

Španija je izdala najmanje dve međunarodne poternice za pripadnicima te organizacije, navela je američka agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala