Revolucija u protetici: Kosti štampane na 3D printeru

© SputnikRevolucija u protetici
Revolucija u protetici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od odlivka iz 3D printera do prave kosti u ljudskom organizmu — to je na prvi pogled nemoguće, ali naučnici sa Instituta Fraunhofer su uspeli ovo da realizuju. Sputnjik je razgovarao sa naučnicima o tehnologiji koja može da dovede do revolucije u protetici.

Od odlivka iz 3D printera do prave kosti u ljudskom organizmu — to je na prvi pogled nemoguće, ali naučnici sa Instituta Fraunhofer su uspeli ovo da realizuju. Sputnjik je razgovarao sa naučnicima o tehnologiji koja može da dovede do revolucije u protetici.

Ako je kost veoma povređena, potreban je implant. Pa ipak, obični implanti imaju svoje nedostatke, na primer, dobro je poznata činjenica da ih organizam u nekom momentu može odbaciti. A onda je potrebna dodatna operacija kako bi se implant izvadio.

Naučnici sa Instituta Fraunhofer, sa Odeljenja za tehniku povezivanja i obrade površina, zajedno sa osam partnera razvijaju novu tehnologiju u okviru jedinstvenog evropskog projekta. Naime, oni rade na tome da na 3D štampaču odštampaju „kostur“, odnosno oblik kosti u plastici, a potom da ovaj svojevrsni kalup smeste u telo i ostave da ga organizam sâm obmota, odnosno, da obraste ćelijama koštanog tkiva.

Sputnjik je razgovarao sa Johanom Borisom, direktorom odeljenja „Nauka o životu i ekologija“ na Institutu Fraunhofer, kao i sa Tomasom Nojbertom, rukovodiocem projekta pod nazivom „FAST“.

„Sama po sebi, konstrukcija koju mi možemo da odštampamo, biološki je kompatibilna sa ljudskim tkivima, a uz to se još i može razlagati. Po završetku lečenja telo potpuno apsorbuje ovaj ram ili kalup, a ostaje nova kost“, ističe Nojbert.

Nova tehnologija se može primenjivati u slučaju bilo kakvog preloma, gde kost ne uspeva samostalno da se izbori sa zarastanjem. „To su na primer teški prelomi, pa čak i u slučaju lobanje“, objašnjava Boris. U slučaju osteoporoze, nažalost, ova tehnologija ne može pomoći.

Osim očiglednih prednosti sa medicinske tačke gledišta, naučnici smatraju da nova tehnologija prevazilazi obične implante i u smislu ekonomske isplativosti:

„Važan faktor je i broj dana provedenih u bolnici, kao i broj neophodnih operacija. Sa novom tehnologijom troškovi se smanjuju“, objašnjava Nojbert.

Pošto organizam apsorbuje odštampani ram, time se svakako isključuju troškovi koji bi mogli uslediti ukoliko telo počne da odbacuje implant.

Sada se istraživanja sprovode na životinjama. Odštampane strukture se implantiraju životinjama u laboratorijskim uslovima i naučnici posmatraju kako prolazi proces srastanja. Osim toga, obrasci se usavršavaju, kako bi se postigla još veća prijemčivost, objašnjava Nojbert. Mora se dodati da će još mnogo vremena proći dok ne počnu klinička ispitivanja na ljudima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala