Komandant „Bondstila“: Zajedno sa srpskom vojskom postižemo neverovatne stvari

© INFORMATIVNA SLUZBA MZPMCRBratislav Nikolić, Dalibor Jevtić, Džejms Fog i Lorenc Dadario
Bratislav Nikolić, Dalibor Jevtić, Džejms Fog i Lorenc Dadario - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bezbednosna situacija na Kosovu je dobra, izjavio je danas komandant Multinacionalne brigade Istok i baze „Bondstil“, pukovnik Roj Mekareg i dodaje da će ta brigada nastaviti svoju misiju sprovodi na osnovu Rezolucije 1244 UN.
Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Kfor sproveo još jednu obuku na Kosovu

„Mislim da je (situacija) odlična, veoma je mirno. Kada sam došao u novembru prošle godine i kada se sada osvrnem na taj period, verujem da je situacija bolja nego što sam se nadao. Radimo sve u skladu sa našom misijom-patroliranje, vežbe, kako bismo bili spremni za sve. Imamo odličan multinacionalni tim, Poljski i Turski bataljon i dosadašnja misija je odlična“, rekao je Mekareg u izjavi za RTK2 na srpskom jeziku.

Pukovnik je zadovoljan saradnjom sa lokalnim i centralnim institucijama, ali i sa Oružanim snagama Srbije.

„Blisko sarađujemo sa kosovskim institucijama, sa Kosovskom policijom, Kosovskim bezbednosnim snagama, neizmerno smo zahvalni svim institucijama na odličnom partnerstvu. Nastavili smo saradnju i partnerstvo sa Srpskim oružanim snagama. Sprovodimo zajedničke patrole, skoro 20 svakog meseca, zajedno sa srpskom vojskom postižemo neverovatne stvari, moram ponoviti da imamo odličnu saradnju sa svima“, rekao je Mekareg.

Bezbednosna situacija na teritoriji opštine Štrpce je stabilna, potvrđeno je danas na sastanku između gradonačelnika Bratislav Nikolića, potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića, komandanta Komande združenih snaga u Napulju admirala Džejmsa Foga i komandanta Kfora general majora Lorenca Dadarija.

Gradonačelnik Štrpca je nakon sastanka poručio da je misija Kfora na Kosovu važna za stabilnost i bezbednost i naveo da je posebno važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, jer se, kako kaže, jedino na taj način mogu rešavati problemi odnosa srpskog i albanskog naroda na Kosovu.

Jevtić je napomenuo da je srpska strana naglasila tokom razgovora da je i „platforma o dijalogu“ koja je nedavno usvojena u Skupštini Kosova dodatna otežavajuća okolnost nastavku dijaloga, jer je ona suštinski platforma protiv dijaloga, primetivši da su predsednik Vučić i zvanični Beograd jasno pokazali da su za dijalog koji treba da dovede do postizanja kompromisnog rešenja.

Jevtić je dodao da Kfor treba da bude prisutan i da obezbedi sigurnost kako se ne bi ponovila dešavanja poput onih iz marta 2004. godine.

„Misija Kfora je održivi mir i stabilnost“, naglasio je admiral Fogo i dodao da je to bitno za razvoj ekonomije na Kosovu.

„Želeo bih da naglasim da je bezbednost veoma bitna za ekonomiju, koja se ne može razvijati bez stabilnosti i mira. Impresioniram sam mirom koji vlada u ovoj opštini. Zadivljen sam lepotom ovog mesta. Imao sam priliku da upoznam i vojnike koji su ovde na terenu, a oni su tu da pomognu da se održi stabilnost“, rekao je Fogo. 

Pripadnici KFOR-a u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Kfor ćuti: Šta će albanska vojska na KiM

Nikolić i Jevtić su ocenili da je ovo bila jedinstvena prilika da predstavnike Kfora upoznaju sa istorijom i znamenitostima Opštine Štrpce, koja je, kako su rekli, pozitivan primer suživota.

„Hteo sam da naše goste upoznam sa istorijom opštine, sa potencijalima koje opština Štrpce ima, našeg Ski-centra i svim koperativnim prednostima koje pruža, što je veoma bitno za sve građane opštine Štrpce“, naveo je gradonačelnik.

Komandant Kfora Lorenco Dadario je iz Štrpca uputio poziv kosovskim i srpskim zvaničnicima da sarađuju sa Kforom jer je to od veoma velikog značaja za stabilnost.

U nastavku posete opštini Štrpce gosti su obišli lokaciju na kojoj se grade stanovi za interno raseljena lica i hladnjaču „Skardus“, u kojoj se skladišti malina, borovnica, pečurke i lekovito bilje sa teritorije ove opštine.

Nikoliću i Jevtiću su admiral Fogo i general Dadario uručili priznanja u znak zahvalnosti za rad i delovanje koji rezultira mirom i stabilnošću, te kao znak njihove dobre saradnje sa Kforom. 

Gradonačelnik Štrpca uručio je gostima zahvalnice i umetničku sliku, koja je delo lokalnog umetnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala