Grupa severnokorejskih disidenata bi da sruši Kima u Španiji

© AP Photo / Evan VucciKim Džong Un
Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deset ljudi koji su prošlog meseca navodno upali u ambasadu Severne Koreje u Madridu pripadaju misterioznoj organizaciji severnokorejskih disidenata, koja se predstavlja kao „vlada u izgnanstvu“ posvećena rušenju vladajuće dinastije Kim.

Detalji o tom događaju su procureli nakon što je španski sud povukao odluku o tajnosti suđenja i rekao da je ta kriminalna organizacija vezala osoblje severnokorejske ambasade pre nego što su pobegli sa kompjuterima, hard diskovima i dokumentima, preneo je AP.

Nakon što je španski sud objavio dokumenta o incidentu, ta grupa je saopštila kako su oni odgovorili na hitnu situaciju u ambasadi, kako su pozvani da uđu na posed i da niko nije bio „maltretiran ili prebijan“. Naglasili su da druge vlade nisu umešane u događaj.

Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Kim nikad jači — šta dalje...

Kako navodi AP, radi se o malo poznatoj organizaciji, koja u svom nazivu „Čolima narodna odbrana“ ima ime mitskog krilatog konja, kog vlada u Pjongjangu koristi u svojoj propagandi.

Nedavno je grupa na svom veb-sajtu objavila osnivanje „Slobodnog Čosona“, koji je definisan kao „privremena vlada“ koja će se boriti protiv „kriminalnih vlasti sa severa“.

Čoson dinastija je vladala korejskim poluostrvom duže od 500 godina, tj. do japanskog osvajanja Koreje 1910. godine, koja je podeljena tek na kraju Drugog svetskog rata.

Španski sud je identifikovao vođu grupe kao Adriana Honga, suosnivača međunarodne grupe koja se posvetila spasavanju severnokorejskih izbeglica „Link“, mada iz te organizacije kažu da Hong već 10 godina ne učestvuje u radu organizacije.

Adrian Hong je, prema opisu španskog suda, muškarac meksičke nacionalnosti sa prebivalištem u SAD, preneo je Tanjug.

Hong je odmah nakon upada u Ambasadu otišao u SAD kako bi ponudio materijale i video-snimke FBI. Nema informacije o tome da li je FBI prihvatio ponudu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala