Pravda za Trampa, ali ne i za Rusiju

© AP Photo / Carolyn KasterDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donalda Trampa su oslobodili optužbi, ali se na tome neće završiti kampanja protiv Rusije, ocenjuju ruski politikolozi komentarišući izveštaj tužioca Roberta Milera, koji je došao do zaključka da američki predsednik nije prekršio zakon i da nije bilo zavere između Moskve i Trampovog izbornog štaba za vreme predizborne kampanje 2016. godine.

Istraga Milera se svodi na zaključak da Trampov štab nema nikakve veze sa hakovanjem kompjutera članova Demokratske partije. U izveštaju se tvrdi da je Rusija pokušavala da utiče na izbore u SAD 2016. godine preko „Agencije za internet istraživanja“ i hakerskim napadima.

Miler je dodao da njegov izveštaj o „ruskom slučaju“ ne sadrži zaključak da je Tramp prekršio zakon, ali ga i ne opravdava. On ne daje jasan odgovor na pitanje da li je Tramp ometao rad pravosuđa.

Ministarstvo pravde će doneti odluku o objavljivanju novih informacija iz Milerovog izveštaja, nakon što se uveri da to neće biti protiv zakona.

Predsednik SAD Donald Tramp razgovara sa novinarima u predsedničkom avionu - Sputnik Srbija
Ako Tramp želi da razoruža Rusiju, rešenje se krije na — Kosovu

Govoreći o perspektivama poboljšanja rusko-američkih odnosa, posle objavljivanja ovog izveštaja, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio da je lopta na strani Vašingtona, a da je ruski lider Vladimir Putin prebacio loptu svom američkom kolegi još tokom susreta u Helsinkiju.

Međutim, šef Moskovskog političkog kluba Jevgenij Benj kaže da „glavni optuženi“, u svakom slučaju, ostaje isti i da se po pitanju Rusije ništa nije promenilo, te da će antiruska kampanja biti nastavljena.

„Po svemu sudeći, to što su Trampa oslobodili, nema nikakve veze sa antiruskom kampanjom. Ovde čak možemo da citiramo i samog Trampa, koji je bio ogorčen što su ga optužili za saradnju sa Rusijom, koja se navodno mešala u izbornu kampanju, iako su, prema njegovim rečima, svi iz inostranstva koji su se mešali u izborni proces bili na strani Hilari Klinton. Tako da će ’glavni optuženi‘ najverovatnije ostati isti — to je strateška linija Sjedinjenih Država, tim pre što se, kao i ranije, na Rusiju mogu svaliti svi problemi američkog unutarpolitičkog života“, smatra Benj.

Ipak, ekspert veruje da sada Donald Tramp ima više prilika da počne da ispunjava svoje predizborno obećanje u odnosu na Rusiju.

„Voleo bih da se nadam da će skidanje optužbi sa Trampa doneti nešto dobro. Ranije je, uoči predsedničkih izbora i tokom prve godine svog mandata, Tramp govorio da treba pokušati i raditi na tome da se pronađe zajednički jezik sa Rusijom. Međutim, njegove mogućnosti su bile ograničene, pre svega, strastima koje su se rasplamsale zbog priča o ’mešanju‘ Rusije. Sada, pošto su Trampove optužbe odbačene, on ima priliku da pokuša da omekša neslaganja sa Rusijom i okrene novi list, započne odnose od nule. Videćemo na šta će to izaći, s obzirom da je kriza otišla već predaleko“, istakao je Benj.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp proglasio pobedu

Ruski politikolozi mahom izražavaju nadu da će se antiruska histerija u Americi zaustaviti. Lični odnosi lidera dveju zemalja ovde takođe igraju važnu ulogu, pa se veruje da bi predsednici Putin i Tramp mogli da nađu zajednički jezik, makar kada je reč o ključnim pitanjima kao što su Sirija, kontrola naoružavanja i borba protiv terorizma.

Istraga o mogućem „ruskom mešanju“ u američke predsedničke izbore trajala je više od dve godine. Kako navode mediji, Miler nije preporučio iznošenje novih optužbi.

Zvanična Moskva je u više navrata odbacivala optužbe da je pokušavala da utiče na izbore u SAD, a takve tvrdnje je nazivala „apsolutno neosnovanim“.

„Rusija nikada nije bila pristalica, inicijator uništavanja strateških sporazuma koji su vrlo važni za svetsku stabilnost i bezbednost“, rekao je Peskov, precizirajući da misli na Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i druge dokumente.

On je podsetio da Rusija nikada na banditski način nije zaplenila diplomatska predstavništva SAD na teritoriji Rusije.

„Naprotiv, predsednik Putin je više puta govorio da je on zainteresovan za dobre odnose sa Amerikom“, podvukao je Peskov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala