POKS: Obeštećenje od Hrvatske i Slovenije za srpske fabrike prenete od ’48. do ’55.

© Sputnik / Aleksandar MilačićNarodna skupština Srbije
Narodna skupština Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je državni vrh da zvanično pokrene postupak da Hrvatska i Slovenija isplate obeštećenje za fabrike koje su prenete iz Srbije u te republike od 1948. do 1955. godine.

Panrama Njujorka - Sputnik Srbija
Hrvatskoj dva miliona dolara od prodaje rezidencije SFRJ
„Komunisti su iz Srbije izmestili 76 fabrika u Hrvatsku i Sloveniju, a danas su sve informacije o tome rasvetljene kroz dokumente koje je objavila CIA. Srbija bi danas bila ekonomska sila regiona, kao i u doba kada je bila Kraljevina, da nije sistemski slabljena i uništavana“, ističe se u saopštenju.

„Mi danas tražimo da nam se na pošten način isplati obeštećenje za oduzetu industriju, koja je Hrvatskoj i Sloveniji donela više stotina milijardi evra prihoda tokom prethodnih decenija“, izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

Osim fabrika, iz pet gradova Srbije su odnete čak i tramvajske šine, koje su prenete u gradove drugih republika, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

„Apelujemo na Vrhovni sud Republike Srbije i Skupštinu Srbije da pokrenu sporove protiv Slovenije i Hrvatske“, poručio je POKS.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala