Afera podmornice: Netanijahu najavio tužbu protiv političkih protivnika

© AP Photo / Abir Sultan/Pool Premijer Izraela Benjamin Netanijahu dolazi na sastanak kabineta u Jerusalimu
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu dolazi na sastanak kabineta u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će protiv dvojice njegovih glavnih političkih rivala podneti tužbu zbog kleveta iznetih na njegov račun u vezi sa aferom o kupovini nemačkih podmornica.

U video-snimku koji je objavljen na njegovoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, Netnijahu je izjavio da će njegovi advokati pokrenuti postupak protiv bivšeg generala armije Benija Geca i bivšeg ministra odbrane Moše Jalona.

Kako je naveo Rojters, Netanijahuu ne prete nikakve optužbe u vezi sa aferom nemačkih podmornica, ali postoji mogućnost da bude optužen u vezi sa tri druga slučaja korupcije.

Netanijahu je negirao da je upleten u bilo koji od ovih slučajeva, optužujući Ganca i Jalona da protiv njega sprovode politički motivisan „lov na veštice“.

Nemačka i Izrael odvojeno su pokrenule istrage zbog optužbi da je Netanijahuov lični advokat uticao da sporazumi o kupovini podmornica za Izrael budu u korist nemačke kompanije „Tisen krup“, koju on predstavlja u Izraelu.

Lansirni protivraketni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Ovo su najveći izvoznici oružja na svetu

Vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit naredio je izraelskoj policiji da zvanično sprovede istragu o aferi još novembra 2015. godine nakon što su se pojavile optužbe da je na premijera uticano da kupi te podmornice preko poslovnih veza advokata Davida Šimrona sa brodogradilištem.

Kupovini se protivio deo odbrambenog establišmenta, uključujući tadašnjeg ministra odbrane Moše Jalona.

Prošle godine je izraelski TV kanal 10 obelodanio da je advokat Šimron bio, takođe, savetnik nemačkoj kompaniji.

Policija je proveravala da li je sam Netanjahu nastojao da utiče na sporazume zbog svojih veza s advokatom.

Ova istraga je poznata u Izraelu pod nazivom „Slučaj 3.000“ i jedna je od nekoliko istraga o korupciji za koje se Netanijahu sumnjiči.

Jalon je ranije svedočio protiv Netanijahua u tom slučaju, kada je rekao da je premijer bio direktno umešan u pregovore o kupovini najmanje tri podmornice s nemačkim zvaničnicima. Ti pregovori su vođeni bez učešća bezbednosnih zvaničnika Izraela, rekao je Jalon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala