Bivši šef ruskih obaveštajaca: NATO je napadom na SRJ pokazao novi koncept ratovanja

© Sputnik / Dejan SimićFjodor Ladigin
Fjodor Ladigin - Sputnik Srbija
Pratite nas
General pukovnik i bivši šef Vojne obaveštajne službe (GRU) Fjodor Ladigin izjavio je da je NATO predvođen SAD napadom na SR Jugoslaviju u praksi izveo novi strateški koncept ratovanja primenom najmodernije vojne tehnike, kako bi se prinudila kapitulacija kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

Iako je vojna agresija NATO-a usledila pre 20 godina, Ladigin je rekao da je agresija pokrenuta mnogo ranije, još početkom 90-ih godina prošlog veka, a upravo je Jugoslavija bila prva zemlja čije su granice i državnost uništene nakon usvajanja Helsinškog dogovora.

NATO bombardovanje - Sputnik Srbija
Konferencija: NATO agresija na Jugoslaviju — ilegalni rat unutar Evrope (video, foto)

„Pre vojne agresije bila je primenjena tehnologija obojenih revolucija na tlu jugoistočne Evrope, sa ciljem demontaže granica i državnosti. Faktički pre 30 godina je pokrenut rat drugim sredstvima, koji se danas naziva hibridnim ratom“, istakao je Ladigin i dodao da su autori ovog koncepta otvoreno zanemarili sva pravila međunarodnog prava.

Tada su pokrenuti koncepti antisrpskog raspoloženja koji su plasirani unutar bivših republika SFRJ, što je dovelo do rasta tenzija, mržnje prema srpskom narodu, dok je u stranim medijima Srbija satanizovana.

Ladigin se ovsvrnuo i na to da li je NATO uspeo da postigne ciljeve vojne agresije, budući da je glavni cilj te operacije bio razoružavanje srpske vojske, ocenivši da su najvećim delom stradali civili, a da je borbena gotovost srpske vojske smanjena za tih 78 dana za svega nekoliko procenata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala