Grčka: Dijaspora hoće da se vrati kući

© REUTERS / Alkis KonstantinidisGrčka
Grčka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko tri petine Grka koji žive i rade u inostranstvu želi da se vrati u Grčku, rezultati su istraživanja koje je sproveo grčki Nacionalni centar za dokumentaciju.

Prema tom istraživanju, 70 odsto ispitanika koji bi želeli da se vrate u Grčku, obrazlaže to kvalitetom života, dok 42 odsto namerava to da uradi u želji da budu bliže svojim porodicama, prenosi ANA–MPA.

Navodi se da bi se 44 odsto grčke dijaspore vratilo u zemlju ukoliko bi došlo do povećanja plata, a 36 odsto bi se odlučilo na takav korak pod uslovom pronalaženja posla u svojoj struci.

Aleksis Cipras - Sputnik Srbija
Cipras: Grčka danas predstavlja evropski primer uspeha

Čak 86 odsto ispitanika bi se vratilo u okvirima inicijative za transfer dobre prakse, znanja i tehnologije u Grčkoj.

Pored toga, 84 odsto zainteresovano je za saradnju sa grčkim univerzitetima i istraživačkim centrima, dok je 80 odsto zainteresovano za saradnju u istraživačkim i razvojnim aktivnostima, prenosi Tanjug.

Navodi se da 75 odsto ispitanika vidi priliku za vraćanje u Grčku na osnovu programa mobilnosti za naučnike.

Od ukupno 2.697 stipendista, jedna petina se vratila iz inostranstva, gde su živeli u poslednjih pet godina zbog studiranja i rada.

Istraživanje Nacionalnog centra za dokumentaciju — jedne od najvećih grčkih institucija koja prikuplja i čuva naučni i kulturni sadržaj i podatke u digitalnom obliku — sprovedeno je u okviru inicijative „Mostovi znanja i saradnje“, čiji je cilj umrežavanje grčkih naučnika i profesionalaca širom sveta i njihovo postepeno povezivanje sa potrebama grčke ekonomije.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala