Dan kad su gorele crkve: Muk i posle 15 godina od pogroma

© Foto : Youtube/Predsednik R. SrbijePaljenje manastira na KiM
Paljenje manastira na KiM - Sputnik Srbija
Pratite nas
Petnaest godina posle pogroma Srba na KiM za mene su najjači utisci muk, ćutanje i tišina, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

„Na današnji dan, pre 15 godina, bez povoda, vođeni bezumnom mržnjom, desetine hiljada Albanaca predvođeni svojim političkim liderima palili su sve srpsko na KiM, i u dva dana spaljeno je 35 srpskih svetinja, nekoliko hiljada srpskih porodičnih domova, hiljade ljudi je proterano“, podsetio je Đurić i istakao da danas, posle 15 godina, glavni politički protagonisti tog napada nisu odgovarali.

Paljenje manastira na KiM - Sputnik Srbija
Srpska udruženja: Pokrenuti pred UN pitanje odgovornosti za martovski pogrom pre 15 godina

Kfor i međunarodna zajednica nisu radili svoj posao, već su svojim pasivnim držanjem tada u velikoj meri doprineli tome, nisu radili sve što je trebalo kako bi se to sprečilo, rekao je Đurić gostujući u Jutarnjem programu na RTS-u.

„Sedamnaestog marta goreli su Prizren i Bogorodica Ljeviška, Manastir Devič, gorela je prizrenska Bogoslovija“ , naveo je on.

„Ne smemo da zaboravimo ko je ćutao i ko nije reagovao pre 15 godina, pomenuo sam Kfor, ali i tadašnje vlasti su nemim mukom dočekale sve to što se dešavalo na KiM“, naglasio je Đurić.

Kako je rekao, ne možemo da im pripišemo odgovornost za činjenje, ali možemo za nečinjenje.

Prema rečima Đurića, ne možemo se samo osloniti na Kfor i međunarodnu zajednicu, jer je odgovornost delimično i na državi Srbiji.

Đurić podseća da smo mogli da čujemo od predsednika Aleksandra Vučića da ako Kfor ne bude radio svoj posao, ima ko će da radi, ako prava Srba budu ugrožena.

„Čak i Stejt department je osudio ono što se dešava na Kosovu i Metohiji, pobrojao je preko 100 incidenata protiv Srba i napisao da postoji kontinuirano nasilje nad Srbima na KiM", rekao je Đurić, te upitao da li su oni koji su sinoć upali u RTS pisali nekome povodom napada na Srbe na KiM.

„Ne, oni su pokušavali da na KiM organizuju proteste, ali ne protiv Albanaca u Prištini, već protiv vlasti u Beogradu“, rekao je Đurić.

Za razliku od perioda od 2004. od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, danas postoji ozbiljan odgovor, Srbija 17. mart nikada više neće ponoviti, a to ste mogli da čujete sa najmerodavnijih i najznačajnijih mesta u ovoj državi, kao što ste mogli da čujete da se neće prihvatiti ucenjivanje Srbije prištinskom platformom, istakao je Đurić.

On je kazao da ne može da ne primeti da samo nedelju dana posle jasne poruke Prištini, kada je rečeno „sikter“ njenoj platformi o dijalogu, imate situaciju da oni koji su postavili granicu na Jarinju nasilno upadaju u državne institucije.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je jedan od razloga što se Albanci suzdržavaju od daljih nasilnih reakcija taj što vide da bi naišli na ozbiljniji i odlučniji odgovor Beograda.

„Upozorili smo da je usvajanjem platforme završen dijalog, odgovornost je na albanskim političarima u Prištini, a na nama je da brinemo o Srbima na KiM, imamo 149 projekata koji uključuju izgradnju škola, bolnica, puteva, kao i pružanje materijalne pomoći za stvaranje kakvih takvih uslova“, zaključio je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala