Napadač sa Novog Zelanda planirao da nastavi napad

© REUTERS / Courtesy of Twitter @ROBERT22051432Policija privodi osumnjičenog za masakr u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu
Policija privodi osumnjičenog za masakr u dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Australijanac Brenton Tarant, koji je optužen za napad na džamije u gradu Krajstčerč na Novom Zelandu, planirao je da nastavi napade, izjavila je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern.

Ona je podsetila da je osumnjičeni uhapšen 36 minuta nakon prvih saopštenja o pucnjavi.

„U automobilu u kojem je bio pronađene su dve puške. On je sigurno nameravao da nastavi sa napadom“, izjavila je Ardernova na konferenciji za novinare, prenosi „Nju Ziland Herald“.

U petak su naoružani ljudi izveli napad na dve džamije u Krajstčerču. Prema poslednjim podacima, poginulo je 50 ljudi, a otprilike isti broj je povređen. Ardernova je ovaj napad nazvala terorističkim.

Pripadnici policije ispred džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu - Sputnik Srbija
Porastao broj žrtava masakra na Novom Zelandu

Zbog sumnje da su učestvovali u napadu uhapšeno je troje ljudi. Pritom policija smatra da je za napad odgovoran jedan od njih — dvadesetosmogodišnji Brenton Tarant rodom iz australijskog grada Graftona. On je optužen za ubistvo i ostaće u pritvoru do 5. aprila.

Kako pišu mediji, Tarant je ultradesničar. On je objavio i manifest od 37 stranica, u kojem se govori o njegovim namerama, a sam napad snimao je i emitovao u direktnom prenosu na društvenim mrežama. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala