Dejli bist: Napadač inspirisan „srpskim napadima na muslimane“

© REUTERS / Martin HunterČlanovi porodice ispred džamije nakon pucnjave u džamiju Al Nur, Novi Zeland, 15. marta 2019. godine.
Članovi porodice ispred džamije nakon pucnjave u džamiju Al Nur, Novi Zeland, 15. marta 2019. godine. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki sajt „Dejli bist“ objavio je da je Australijanac – koji je putem Fejsbuka uživo prenosio napad na dve džamije na Novom Zelandu, u kojem je učestvovalo ukupno četvoro napadača, a ubijeno 40 i ranjeno 20 ljudi – u manifestu na internetu prethodno pominjao mem koji se odnosi na „srpske napade na bosanske muslimane“.

U manifestu Tarant spominje i učešće Sjedinjenih Država i NATO Alijanse u dešavanjima na Kosovu.

Telo jednog od poginulih u pucnjavi u džamiji u novozelandskom gradu Krajstčerč - Sputnik Srbija
UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Pucnjava, beživotna tela na gomili, krv svuda...

Nazivajući proces balkanizacijom, Tarant piše da „neće dozvoliti da se ikada više ponovi da se SAD i NATO bore na strani muslimana i ubijaju hrišćane u Evropi“, prenosi RTS.

„Želim da pokažem osvajačima da naše zemlje nikada neće biti njihove zemlje, naše domovine su naše i da, sve dok beli čovek živi, oni nikada neće osvojiti naše zemlje i oni nikada neće zameniti naše ljude. Po definiciji, onda da. To je teroristički napad. Ali ja verujem da je to partijska akcija protiv okupatorske sile“, napisao je Tarant u manifestu, prenosi „Dejli mejl“.

U manifestu piše i da je inspirisan delima norveškog desničara Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Osim Brejvikom, napadač je bio inspirisan i desničarskim pokretima i ličnostima širom sveta — iz Rusije, Bugarske, uključujući i Balkan.    

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu „8čen“, bliskom ekstremnoj desnici, objavio puno memova, slika sa dodatim tekstom koje se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao „onog koji uklanja kebabe“ (kebab removalist), što se po „Dejli bistu“ odnosilo na mem sa sajta „4čen“ o „srpskim napadima na bosanske muslimane“.

„Pravite memove, postujte memove i širite memove. Memovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest“, poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao dvadesetosmogodišnji Australijanac Brenton Tarant.

Oružje - Sputnik Srbija
Ubica sa Novog Zelanda na svom oružju ćirilicom ispisao imena na srpskom

Četrdeset osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo kao teroristički napad.

Kako je dodala, Novi Zeland podigao je stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi Bi-Bi-Si.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstremističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

Pucnjave su se dogodile tokom molitve petkom, a u džamijama je bio veliki broj vernika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala