Sabor pokrovitelj: Blajburga će ipak biti

© AFP 2023 / DANIEL RAUNIGBlajburg
Blajburg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Hrvatskog sabora i generalni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je da će komemoracija na Blajburškom polju u Austriji ipak biti održana i da će Parlament biti pokrovitelj.

Uoči sednice zagrebačkog HDZ-a, Jandroković je rekao da je glavni cilj da se održi komemoracija žrtvama, ubijenim na kraju Drugog svetskog rata.

On je dodao da je o načinu održavanja komemoracije na Blajburgu više puta razgovarano i da se očekuje da će nakon završetka dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Austrijske biskupske konferencije biti utvrđena „ona procedura koja je moguća od strane HBK, dakle, da organizuju misu onakvu kakva je moguća, u dogovoru s austrijskom stranom“.

Zastava Hrvatske - Sputnik Srbija
„Cela Hrvatska je Blajburg“

Rimokatolička crkva u Koruškoj odbila je ranije ovog meseca molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog političke instrumentalizacije tog događaja, ali Jandroković kaže da se zabrana biskupije odnosi isključivo na biskupa, ali da misu može da drži sveštenik.

„Što će biti u idućim danima — to ćemo videti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor biće pokrovitelj te komemoracije na Blajburgu“, rekao je Jandroković.

On je istakao da je cilj da se iskaže poštovanje onima koji su tamo ubijeni bez suda i presude.

„Apelujem na sve, kako one s leve strane koji negiraju uopšte taj zločin i koji bi najradije da te komemoracije ni nema, tako i na one koji se pozivaju da su na desnoj strani političkog spektra i koji bi tu želeli nekakve političke bodove, koji bi želeli da slave Nezavisnu državu Hrvatsku i ustaški režim, da to nije dobro, da to mi osuđujemo, ali želimo da održimo komemoraciju žrtvi“, kazao je Jandroković.

Na pitanje da li je saglasan da se kod većine ubijenih radi o poraženoj ustaškoj vojsci, Jandroković je odgovorio kontrapitanjem:

„A mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda?“

Svi zaslužuju da im se sudi, dodao je predsednik Hrvatskog sabora.

„Ako su počinili teške zločine, onda za to treba i da odgovaraju, pa i najstrožim kaznama, ali ubiti nekoga bez suda je svakako zločin“, rekao je Jandroković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala