Preokret: I London uputio zahtev Prištini

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaWhitehall and the clock tower of the Westminster Palace with the Big Ben bell as seen from Trafalgar Square
Whitehall and the clock tower of the Westminster Palace with the Big Ben bell as seen from Trafalgar Square - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski zvaničnik Ričard Mur razgovarao je danas u Prištini sa predstavnicima prištinskog tima za dijalog, a kopredsedavajući tog tima Fatmir Ljimaj je nakon razgovara rekao da su teme bile dijaloga i ukidanje nametnutih taksi uvećanih za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Kako je prenela RTK 2, Ljimaj je potvrdio i da je i Mur, kao i svi njegovi prethodnici iz SAD i Nemačke, tražio da takse budu suspendovane.

Rekao je da su u razgovoru članovi Murovog tima pokušali da ubede da uslovljavanje dijaloga sa ukidanjem taksi nije dobra.

„Stav svih prijatelja je da se pronađe put da se dâ mogućnost dijalogu, i to nam stalno govore i u Prištini i u Briselu“, rekao je Ljimaj.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić ima orginalan predlog šta uraditi sa prištinskom platformom

Sa Murom su, dodao je, razgovarali i o platformi koju je nedavno usvojena u kosovskom parlamentu, te da u za to, kako je rekao, dobili punu podršku.

„Upoznali smo ga sa nekim temama koje u prošlosti nisu bile dovoljno razmatrane za sporazum sa Srbijom. Dobili smo punu podršku od predstavnika britanske vlade. Velika Britanija podstiče i podržava napore za dijalog i učešće Kosova u razgovorima kako bi se postigao sporazum“, rekao je Ljimaj.

Govoreći o nedavnom boravku u Briselu, Ljimaj je rekao da je to bio jedan od redovnih sastanaka, te da će ta praksa biti nastavljena i ubuduće.

Haradinaj i Mur razgovarali o situaciji, ne i o taksama

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj objavio je danas da je sa britanskim zvaničnikom Ričardom Murom razgovarao o političkoj situaciji na Kosovu i Zapadnom Balkanu, ali ne i o taksama od 100 odsto uvedenim Srbiji i BiH, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Haradinaj je na svom Fejsbuku objavio da je generalnom direktoru za politička pitanja britanskog Ministarstva spoljnih poslova Ričardu Muru rekao da je Priština zainteresovana za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom, koji bi se zasnivao na "uzajamnom priznavanju postojećih granica", ali i slobodnoj trgovini.

"Zahvalni smo za kontinuiranu podršku Velike Britanije Kosovu i nepokolebljivom stavu o održavanju i zaštiti svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala