Zaokret aviona nad Atlantikom: Kako je Rusija zbog Srbije promenila politiku

© Ministarstvo odbrane RusijeRuski avion
Ruski avion - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da je odluka nekadašnjeg ruskog premijera Jevgenija Primakova da u znak protesta zbog početka agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju okrene svoj avion nad Atlantskim okeanom tokom puta za SAD predstavljala početak nezavisne politike Rusije.

Kako je objasnila, Rusija je pokušala da spreči NATO intervenciju u Jugoslaviji, ali uprkos nastojanjima da Rusija uspostavi dijalog sa Zapadom – SAD u Evropa nisu obraćale pažnju na nju.

Državna duma Rusije - Sputnik Srbija
Rusija usvojila dokument o NATO bombardovanju Jugoslavije

„Čak je i tadašnji premijer Jevgenij Primakov uradio mnogo kako bi uspostavio dijalog Rusije i Zapada. Štaviše, Rusija je pokušala da spreči NATO intervenciju u Jugoslaviji, ali cinizam cele te priče leži u činjenici da je bombardovanje pokrenuto onog trenutka kada je Primakov bio na letu za Ameriku“, ukazala je.

Matvijenkova je navela i da Zapad bez ikakvih dokaza pokušava da optuži Rusiju za agresivno ponašanje, ali da se to dešava isključivo zato što Moskva ima nezavisni stav i zalaže se protiv mešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Dodala je i da se trenutno u Rusiji mogu čuti mišljenja da bi odnosi sa Zapadom mogli biti bolji kada bi Moskva malo više pratila politiku Vašingtona, ali da tragedija koja se dogodila sa Jugoslavijom to poriče.

Prethodno je Gornji dom ruskog parlamenta, povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRJ, usvojio dokument u kojem se ističe da je vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije pretvorilo Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu.

Takođe se ističe da je nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, kao i da se odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa između evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno poverenje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala