Posle pape, sledeći bi morao biti — Stepinac!

© Tanjug / Zoran ŽestićEfraim Zurof, direktor centra Simon Vizental.
Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Papa Franja je doneo odluku da 2. marta 2020. godine budu otvoreni tajni arhivi Vatikana koji se odnose na period Drugog svetskog rata, kada je vrhovni poglavar bio Pije XII, a ta vest s pravom je izazvala i pažnju domaće javnosti.
Ivica Dačić i Gideon Grajf - Sputnik Srbija
Gideon Grajf: Ustaše su uživale da okrvave ruke

Papa Pije je na prestolu bio od 1939. do 1958. godine, a vest o arhivi s velikom pažnjom dočekana i u jerusalimskom Centru „Simon Vizental“, na čijem čelu je čuveni lovac na naciste dr Efraim Zurof.

Na pitanje „Novosti“ da li očekuje da će arhivi dati odgovor na dileme Jevreja o ulozi pape Pija XII tokom Holokausta, Zurof kaže:

„Nadamo se da će postati dostupni dokumenti koji će nam pomoći da odgovorimo na pitanja šta je papa Pije XII znao o progonu i ubistvima Jevreja tokom Holokausta, kao i kada je i od koga dobijao informacije o stradanju Jevreja i šta je s tim informacijama radio. Takođe, i koje korake je preduzeo da pomogne Jevrejima. Imajte na umu da tokom čitavog perioda Holokausta on nikada nije posebno pominjao sudbinu Jevreja.“

Na pitanje da li je, prema njegovom mišljenju, krajnje vreme da Vatikan obelodani dokumente kojim bi se pojasnila uloga Stepinca u stradanju Jevreja, Srba i Roma u Jasenovcu i uopšte u Drugom svetskom ratu, Zurof ne ostavlja prostor za dilemu:

„Nesumnjivo da jeste krajnje vreme!“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala