Makenzi: Bombe na Srbiju ogromna greška, Amerika teroriste preodenula u borce za slobodu

© Foto : Youtube/RT (screenshot)Bombardovanjem SRJ Amerikaci su pokušali da ubiju dve muve odjednom. Da obesmisle ulogu UN-a, jer su više od jedne decenije sve glasniji oni koji tvrde da je odavno prevaziđena, i da treba menjati, ulogu i upotrebu veta na odluke koje u SB imaju Rusija, Kina, Amerika, Velika Britanija i Francuska.
Bombardovanjem SRJ Amerikaci su pokušali da ubiju dve muve odjednom. Da obesmisle ulogu UN-a, jer su više od jedne decenije sve glasniji oni koji tvrde da je odavno prevaziđena, i da treba menjati, ulogu i upotrebu veta na odluke koje u SB imaju Rusija, Kina, Amerika, Velika Britanija i Francuska. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekadašnji komandant Unprofora u BiH Luis Makenzi kaže da je agresija NATO-a na Srbiju 1999. godine bila ogromna greška Alijanse.

„To što se događalo na Kosovu 1998. i 1999. godine bio je interni obračun vaših legitimnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana“, rekao je Makenzi za „Novosti“.

Flames from an explosion light up the Belgrade skyline near a power station after NATO cruise missiles and warplanes attacked Yugoslavia late Wednesday, March 24, 1999 - Sputnik Srbija
General NATO-a: Bombardovanje SRJ eksperimentalni rat Alijanse

Upitan da li je Haški tribunal opravdao svoje postojanje, on kaže da je oslobađanje Nasera Orića bilo sramotno.

„Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to zauvek“, kaže kanadski general.

Upitan kako komentariše odustajanje Haškog tribunala od nekih tačaka optužnice u slučaju „Markale“ ili „Vaso Miskin“, Makenzi navodi da je gledao kako se sa srpskih položaja granatira Sarajevo.

„To su bila granatiranja, a ne bombardovanja. Smatram to za ratni zločin za koji Mladić snosi odgovornost. S druge strane, neke snajperske i pešadijske zasede i bombaški napadi u Sarajevu su krajnje sumnjivi i nepotvrđeni“, kaže Makenzi.

Govoreći o Srebrenici, kaže da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

„Prethodno su ratni zločin u selima oko Srebrenice počinile trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je takođe ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava“, ističe Makenzi.

Kaže da je još ranije rekao da je agresija NATO-a bila ilegalna i neopravdana i da je, videvši stanje na terenu, predložio razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dva naroda ide od istoka do zapada na opštoj liniji kroz Prištinu.

Makenzi smatra da je Srbiji mesto na Zapadu, kao i da, uprkos greškama koje su učinjene, Srbija treba da uđe u NATO.

„Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv“, zaključio je Makenzi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala