Mrlja na savesti britanske vlade: Svaka smrt bebe je apsolutna tragedija, ali...

© Laura LeanŠamima Begum
Šamima Begum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska vlada je doživela kritike zbog odluke da tinejdžerki Šamimi Begum oduzme državljanstvo zato što se pridružila DAEŠ-u, a nakon što je njena tromesečna beba preminula, neki su tu odluku ocenili kao „mrlju na savesti vlade“, prenosi Tanjug.
Situacija u Alepi - Sputnik Srbija
Sirijski Kurdi odgovorili Trampu: Nećemo osloboditi teroriste-strance

Šamimi Begum (19) je državljanstvo oduzeto prošlog meseca kao mera bezbednosti, zbog čega je ona ostala u izbegličkom kampu u Siriji, gde je njen sin Džara umro. 

Ovo je njeno treće dete koje je izgubilo život otkad se ona 2015. godine, kao 15-godišnjakinja, priključila DAEŠ-u, prenosi Rojters.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid oduzeo joj je britansko državljanstvo kada je nakon rođenja sina zatražila da se vrati u Britaniju i sada je izložen kritikama zbog smrti njenog deteta.

„Tragična smrt bebe Šamime Begum, Džare, jeste mrlja na savesti ove vlade“, izjavila je Dajen Abot, portparolka opozicione laburističke stranke i dodala: „Ministar unutrašnjih poslova je izneverio ovo britansko dete i duguje mnoge odgovore“.

Šamima Begum, pronađena u izbegličkom kampu u februaru, izazvala je debatu u Britaniji i drugim evropskim prestonicama oko toga da li bi tinejdžerku sa detetom džihadističkog borca trebalo ostaviti u ratnoj zoni da se brine za sebe, piše Rojters.

U širem smislu, pokazalo se sa čim se vlade suočavaju dok vagaju etičke, pravne i bezbednosne posledice dozvoljavanja borcima DAEŠ-a i njihovim porodicama da se vrate.

Begum je napustila London kada je imala 15 godina sa još dve učenice i pridružila se DAEŠ-u. Udala se za Jaga Ridejka, holandskog borca DAEŠ-a koji se nalazi u kurdskom pritvorskom centru na severoistoku Sirije.

Nakon davanja intervjua medijima, u kojima je rekla da ne žali što je otputovala u Siriju i da je nije šokiralo gledanje odsečenih glava, ona je zamolila da se vrati u London i odgaja svoju bebu u Engleskoj.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid poništio je njeno državljanstvo rekavši da je njegov prioritet bezbednost i sigurnost Britanije i ljudi koji su tamo žive.

Irački vojnik pored zastave DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Jedan od 10 najtraženijih terorista sveta pobegao iz Bosne

Ankete su pokazale da je taj potez naišao na odobravanje kod većine Britanaca, ali je izazvao kritike od strane opozicionih stranaka i boraca za ljudska prava.

Filip Li, bivši ministar pravde i član Konzervativne partije premijerke Tereze Mej izjavio je da je bio duboko zabrinut zbog te odluke.

„Jasno je da Šamima Begum ima užasne stavove“, rekao je on za radio Bi-Bi-Si.

„Ali ona je bila dete. Ona je proizvod našeg društva… i mislim da smo imali moralnu odgovornost prema njoj i njenoj bebi, Džari“.

„Odluka me je uznemirila jer deluje da je podstaknuta populizmom, a ne bilo kojim principom koji poznajem“, dodao je Li.

Dva viša člana vlade izjavila su danas da je smrt bila tragedija, ali da je ministar doneo odluku na osnovu nacionalne bezbednosti.

„Svaka smrt bebe je apsolutna tragedija, a to je bila britanska beba“, izjavila je Andrea Lidsom, vođa Donjeg doma Parlamenta za Rojters. 

„Ali ipak je glavni posao ministra unutrašnjih poslova zaštita naroda Ujedinjenog Kraljevstva. Podržavam njegovu odluku“, zaključila je ona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala