Čelsi Mening ponovo lišena slobode

© AP Photo / Patrick SemanskyČelsi Mening
Čelsi Mening - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomilovani američki uzbunjivač Čelsi Mening pritvorena je zbog nepoštovanja suda, nakon što je odbila da svedoči u slučaju za koji se veruje da se vodi protiv suosnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.

Meningova je dobila sudski poziv od Okružnog suda SAD u januaru.

Ona se pojavila pred velikom porotom u sredu i pozvala se na svoja prava iz prvog, četvrtog i šestog amandmana, nakon što su joj postavljena pitanja u vezi sa njenim javnim objavljivanjem diplomatskih beležaka i vojnih dnevnika 2010. godine.  

​Advokat Moira Melcer Koen rekao je da će biti „čin ogromne okrutnosti“ da se Meningova, koja je transrodna javna ličnost, vrati u zatvor, gde će se suočiti s opasnostima po svoju bezbednost i zdravlje, javlja „Vašington post“.

„Meningova će ostati u pritvoru sve dok ne promeni mišljenje i ne pristane da svedoči, ili dok ne istekne mandat velike porote“, izrekao je presudu sudija Klod M. Hilton.  

Iako se Asanž ne pominje konkretno u sudskom pozivu koji je Meningova dobila, veruje se da su predmeti povezani, jer je Meningova tajne i osetljive vojne i diplomatske informacije prosledila Vikiliksu, a sudski nalog je izdat na zahtev saveznog tužioca zaduženog za slučaj nehotičnog otkrivanja sadržaja optužnice protiv Asanža.

Optužnice protiv Džulijana Asanža ostaju zapečaćene, iako je njihovo postojanje nedavno otkriveno. Veruje se da će ga, čim Asanž kroči izvan Ambasade Ekvadora u Londonu, Velika Britanija izručiti u SAD, gde bi mogao biti optužen po Zakonu o špijunaži, kao to je prethodno optužena i Meningova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala