„Ponesi Krasnojarsk sa sobom“ (foto)

© Olivera IkodinovićKovanice od 10 rubalja u znaku Univerzijade
Kovanice od 10 rubalja u znaku Univerzijade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neobična akcija pod nazivom „Ponesi Krasnojarsk sa sobom“, osmišljena uoči Zimske univerzijade 2019. koja se održava u ovom sibirskom gradu, i dalje je u toku.

Žitelji i gosti grada tokom Studentskih igara mogu u odeljenjima Zberbanke, kao i u nekim prodajnim mestima, da zamene novčanice za banknote od 10 rubalja, koje ranije nisu bile puštene u promet. Broj takvih novčanica je ograničen, a kako su Sputnjiku rekli u banci, gotovo da su sve podeljene.

Na novčanici su oslikane  glavne znamenitosti i simboli grada Krasnojarska — Kapela Paraskeve Pjatnice, koja se nalazi na najvišoj tački iznad grada, kao i najpoznatiji most u Krasnojarsku — Komunalni most, jedan od šest gradskih mostova na reci Jenisej, otvoren 1961. godine.

© Olivera IkodinovićNovčanice od 10 rubalja
Novčanice od 10 rubalja - Sputnik Srbija
Novčanice od 10 rubalja

Na poleđini novčanice je krasnojarska hidroelektrana, koja se takođe nalazi na Jeniseju, nedaleko od grada i 2.380 kilometara od njenog ušća. To je druga najveća hidroelektrana u Rusiji i sedma u svetu po snazi proizvedene električne energije.

Pored toga, povodom Univerzijade su izrađene i dve metalne novčanice od 10 rubalja. Na poleđini jedne se nalazi U-Lajka, maskota Univerzijade, a na drugoj logotip Studentskih igara.

Univerzijada u Krasnojarsku je počela 2. marta i trajaće do 12. U takmičenjima učestvuje oko tri hiljade studenata iz 59 zemalja. Takmičenje se održava u 11 različitih zimskih sportova: alpsko skijanje, snoubord, hokej, umetničko klizanje…

© Olivera IkodinovićZberbanka u Krasnojarsku
Zberbanka u Krasnojarsku - Sputnik Srbija
Zberbanka u Krasnojarsku

Zberbanka je zvanični sponzor Svetske zimske univerzijade — 2019. u Krasnojarsku.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala