Amerika jača odbranu izraelskim sistemima: Pentagon kupuje „Gvozdenu kupolu“

© AP Photo / Dan BaliltyGvozdena kupola
Gvozdena kupola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon se obratio Kongresu SAD sa zahtevom da se izdvoje finansijska sredstva za kupovinu nekoliko sistema PVO „Gvozdena kupola“ od Izraela, tvrdi američki list „Forin polisi“.
Izraelski sistem Hec-3 (Strela-3) - Sputnik Srbija
Uloga S-300 i „Strele“ na Bliskom istoku: Da li je na pomolu novi rat?

Prema pisanju lista, Pentagon je u tu svrhu od zakonodavaca zatražio 370 miliona dolara. Osim toga, u Pentagonovom zahtevu za narednu budžetsku godinu, koja u SAD počinje 1. oktobra, Ministarstvo zahteva od Kongresa da izdvoji 9,4 milijarde dolara za protivraketnu odbranu SAD, što je za 0,5 milijardi dolara manje u odnosu na prošlogodišnju potrošnju.

Istovremeno, list navodi da je Pentagon zatražio dodatna sredstva za razvijanje hipersoničnog oružja. Takođe se ističe da takva odluka nije u skladu sa odredbama nove Strategije za dalji razvoj američkog sistema PVO koja je predstavljena u januaru. Predstavljajući doktrinu, predsednik SAD Donald Tramp govorio je o potrebi povećanja potencijala američkih sistema PVO.

Podsetimo, Sjedinjene Države su u ponedeljak u Izraelu rasporedile sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane THAAD.

U julu 2016. godine, SAD i Izrael sproveli su zajednička testiranja šest sistema PVO. U avgustu iste godine postalo je poznato da je Pentagon naručio konstrukciju pandana izraelskom sistemu PVO „Gvozdena kupola“ za američke oružane snage.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala