Bojno polje u Francuskoj: Rat zatvorenika i čuvara, ubijen terorista i njegova trudna žena

© AFP 2023 / Jean-Francois MonierStražari blokiraju prilaz zatvoru u Alenkonu u Francuskoj
Stražari blokiraju prilaz zatvoru u Alenkonu u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zatvorski čuvari blokirali su ulaz u 18 francuskih zatvora, nakon što su dvojica stražara izbodena u napadu radikalizovanog zatvorenika.

U saopštenju, glavni sindikat zatvorskih čuvara CGT saopštio je da su napadi na čuvare postali sve učestaliji i nepodnošljiviji, kao i da je populacija zatvorenika postala sve više osvetoljubiva, agresivna i nasilna.

Do protesta čuvara došlo je nakon što je čuvara u jednom zatvoru keramičkim nožem napao zatvorenik u sali za posete, tokom posete njegove trudne žene, nakon čega se zatvorenik zaključao.

​Zatvorenik je uhapšen, a njegova žena ubijena, dok su francuski zvaničnici opisali su taj incident kao „teroristički napad“, budući da se radi o zatvoreniku koji se u zatvoru radikalizovao.

Radikalni islamista Majkl Kiolo (27) povikao je Alahu ahbar („Alah je velik“), pa napao dvojicu čuvara keramičkim nožem, a potom se zatvorio sa suprugom u sobu. Bili su unutra deset sati, nakon čega je policija upala unutra i oboje ih upucala, pri čemu je zasad neimenovana žena zadobila fatalne povrede.

Pretpostavlja se da je zatvoreniku nož donela supruga.

Kiolo služi 30-godišnju zatvorsku kaznu od 2014. zbog ubistva Rodžea Taraja (89), koji je preživeo holokaust, a uprkos tome što ga je sudija okarakterisao kao psihopatu, dopuštene su mu porodične posete.

„Nema sumnje da je ovde reč o terorističkom napadu“, komentarisao je francuski ministar pravosuđa Nikol Bejue.

Za vreme posete, supruga osuđenika odglumila je da joj je pozlilo, pa su dva čuvara ušla u sobu za posete oko 9.45 sati. Kiolo je jednog ubo u grudi, a drugog je isekao po leđima i licu.

„To je bio pokušaj ubistva, krvi je bilo svuda. Izgledalo je kao bojno polje“, rekla je radnica zatvora za AFP.

Prema izjavama svedoka, Kiolo želeo da osveti smrt Šerifa Šekata, islamskog teroriste kog je ubila francuska policija nakon što je u decembru počinio masakr na božićnom sajmu u Strazburu, pri čemu je petoro ljudi ubijeno, otkriva pariski javni tužilac.

Čuvarima je rekao da nosi pojas s eksplozivom, pa je pretio da će ga aktivirati, ali to je bila lažna uzbuna.

Kiolova advokatica Polin Brion tvrdi da se njen klijent radikalizovao u zatvoru i da se preobratio u islam. Opisuje ga kao inteligentnu i obrazovanu osobu, koji je svoju suprugu upoznao tokom boravka u zatvoru. Ona otkriva da je nakon prelaska na islam tražio da mu nađu ženu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala