Erdogan: Gotova stvar, moguće je da kupimo i S-500

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistemi S-400 na Krimu
Protivvazdušni raketni sistemi S-400 na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dozvolio je mogućnost zaključivanja sporazuma o kupovini raketnih sistema S-500 sa Rusijom.

Erdogan je pritom istakao da je sporazum o S-400 završen i nema povratka nazad.

„Sve je razmotreno, dogovoreno, od uslova kredita do zajedničke proizvodnje, stavljeni su potpisi, nema povlačenja. To bi bilo nemoralno… Nadam se da ćemo u julu dobiti prvu seriju S-400. A možda ćemo posle S-400 da se pozabavimo sa S-500“, rekao je Erdogan za televiziju „24 TV“. 

On je napomenuo da je Turska o kupovini lansirnih sistema „Patriot“ od Sjedinjenih Američkih Država razmatrala još sa Barakom Obamom.

„Takođe smo razgovarali i sa poštovanim (američkim predsednikom Donaldom) Trampom. Rekli smo im: ako možete da date — dajte. Zajednička proizvodnja, predaja tehnologije je neophodan uslov. U suprotnom će se dogoditi: ’Daćemo vam, ali će ključ biti kod nas‘. Izvinite, ali tako neće moći“, dodao je turski lider.

Tri aviona američke avijacije F-35 preleću preko vojne baze Edvards - Sputnik Srbija
SAD: Turska treba da odustane od S-400

Ranije je američki Stejt department saopštio da bi kupovina S-400 od strane Turske mogla dovesti do odustajanja od obezbeđivanja naprednih tehnologija, obustavljanja njenog učešća u programu stvaranja američkih boraca F-35 pete generacije i sankcija.

Ugovor o isporuci raketnih sistema S-400 Turskoj, koji je potpisan 2017. godine, bio je uzrok diplomatskih nesuglasica između Ankare i Vašingtona, koji od svojih turskih saveznika zahteva da odustanu od ruskih sistema u korist američkog sistema „Patriot“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala