Sputnjik u Muzeju Univerzijade: Konstrukcija kakvu Rusija nije videla (video, foto)

© Sputnik / Olivera IkodinovićMuzej je posvećen istoriji Studentskih igara i krasnojarskog sporta
Muzej je posvećen istoriji Studentskih igara i krasnojarskog sporta - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Krasnojarsku je otvoren Muzej Univerzijade, posvećen istoriji studentskih igara i krasnojarskog sporta. Nalazi se u „selu Univerzijade“ i predstavlja kolekciju retkih sportskih eksponata u kombinaciji sa novim tehnologijama.

Među brojnim eksponatima je i maskota ovogodišnje 29. Zimske univerzijade — U-Lajka, koja je petsto dana pre početka Igara poslata u kosmos.

Lajka je rasa sibirskog psa i simbol je vernosti, druželjubivosti, radosti i neukrotive energije, a specijalno izrađena igračka je na Međunarodnu svemirsku stanicu poslata svemirskim brodom „Sojuz MS-6“.

„Spremali smo se za Univerzijadu kako bismo pokazali našim gostima iz inostranstva, ali i gostima iz drugih regiona Rusije, istoriju našeg krasnojarskog sporta, s obzirom na to da su u Krasnojarsku i ranije održavani veliki sportski događaji. Kod nas su 1982. i 1986. godine, za vreme Sovjetskog Saveza, održane dve ’Spartakijade‘, i to nasleđe koje je ostalo posle tih događaja mi smo rekonstruisali, nešto novo izgradili i sada smo organizovali Univerzijadu. Uz to, mi smo prikupili manju kolekciju sa zimskih univerzijada ranijih godina, gde se naši posetioci mogu upoznati sa određenim artefaktima. Naša ideja je bila da napravimo savremen muzej, sa savremenim tehnologijama, sa interaktivnim monitorima“, rekla je za Sputnjik Olga Goljuševa, umetnica, autorka projekta i kustos muzeja.

© Sputnik / Olivera IkodinovićU muzeju se mogu videti i eksponati vezani za Olimpijadu u Sočiju-2014, a takođe i sa Letnje Univerzijade u Kazanju-2013.
U muzeju se mogu videti i eksponati vezani za Olimpijadu u Sočiju-2014, a takođe i sa Letnje Univerzijade u Kazanju-2013. - Sputnik Srbija
U muzeju se mogu videti i eksponati vezani za Olimpijadu u Sočiju-2014, a takođe i sa Letnje Univerzijade u Kazanju-2013.

Zahvaljujući interaktivnim tehnologijama, posetioci muzeja mogu da se na ruskom i engleskom jeziku informišu o istoriji Univerzijade i saznaju mnogo zanimljivih detalja o Studentskim igrama i gradu-domaćinu ovogodišnjih igara — Krasnojarsku.

Među eksponatima je i 3D model baklje Univerzijade koja je učestvovala u štafeti. U plamenu se prelivaju boje logotipa Univerzijade i predstavljeno je svih 11 disciplina Studentskih igara.

„Takva konstrukcija, takva piramida je prvi put napravljena u Rusiji, a slična postoji samo u Holandiji“, dodala je Goljuševa.

Univerzijada je, kako ističe, veoma važan događaj za sport.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAutor projekta i kustos Olga Goljuseva
Autor projekta i kustos Olga Goljuseva - Sputnik Srbija
Autor projekta i kustos Olga Goljuseva

„Mi se veoma ponosimo i radujemo što se u našem gradu održava ovako veliki sportski događaj“, naglasila je Goljuševa.

U muzeju se mogu videti i eksponati vezani za Olimpijske igre u Sočiju 2014, kao i oni sa Letnje univerzijade u Kazanju 2013.

Ovde su, recimo, izložene maskote, medalje i značke sa raznih univerzijada, poput onih iz Južne Koreje (1979), skijaška oprema iz tridesetih i četrdesetih godina, kolekcija poštanskih marki i album sa retkim fotografijama i novinskim isečcima o istoriji jenisejskog hokejaškog tima, koji je autor stvarao skoro 30 godina.

Krasnojarski Muzej Univerzijade je drugi muzej u Rusiji te vrste, nakon Muzeja Univerzijade u Kazanju, koji je bio otvoren uoči Studentskih igara.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMeđu brojnim eksponatima je i maskota ovogodišnje 29. Zimske univerzijade U-Lajka
Među brojnim eksponatima je i maskota ovogodišnje 29. Zimske univerzijade U-Lajka - Sputnik Srbija
Među brojnim eksponatima je i maskota ovogodišnje 29. Zimske univerzijade U-Lajka

Univerzijada u Krasnojarsku se održava od 2. do 12. marta. U takmičenjima učestvuje oko 3.000 studenata iz 59 zemalja. Takmiče se studenti uzrasta od 17 do 25 godina u 11 različitih sportova. Srbiju na ovom takmičenju predstavljaju skijaši u alpskom skijanju.

Za održavanje zimskih studentskih igara u Krasnojarsku su izgrađena 34 objekta sportske, saobraćajne i medicinske infrastrukture. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala