Incident u Solsberiju — „crknuta mačka“ u informacionom polju

© Sputnik / Alex McNaughton / Uđi u bazu fotografijaPolicija u Solsberiju
Policija u Solsberiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Incident u Solsberiju je trik, „crknuta mačka“ koja treba da skrene pažnju Britanaca sa gorućih unutrašnjih problema na takozvanu „rusku pretnju“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije na godišnjici događaja.

„U ruskom jeziku postoji izraz ’slamka spasa‘. To je simbol poslednje nade u bezizlaznom položaju — nešto slučajno, neplanirano, nešto spontano, čudesno proviđenje. Za nju se hvataju, ne misleći o posledicama. U potpunosti se taj izraz može primeniti i u međunarodnoj politici — krajnje teških i bezizlaznih situacija u njoj ima sasvim dovoljno. I svaka država traži svoju ’slamku spasa‘. U engleskom političkom diskursu, na primer, ovaj pojam ima manje poetično ime — ’crknuta mačka‘“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom nalogu na Fejsbuku Ministarstva spoljnih poslova Rusija.

Pripadnici britanske vojske čiste mesto trovanja Skripaljevih u Solsberiju - Sputnik Srbija
Moskva ne veruje da je Skripalj živ

Taj izraz je u upotrebu uveo jedan od najvećih kritičara Rusije u „solsberijskoj“ istoriji, ukazuje rusko Ministarstvo — a to je bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson.

Još kao gradonačelnik Londona, Džonson je 2013. godine u autorskom tekstu za „Telegraf“ govorio o nepoštenim „dijalektičkim metodama“. Citati iz teksta se navode u komentaru.

„Na primer, vi ulazite u spor. Sve činjenice su protiv vas, i što više okruženje ulazi u suštinu događaja, tim je gore po vas i vaš položaj. Najbolje što možete da uradite u toj situaciji je da iskoristite trik koji bi iskusni majstor opisao kao ’bacanje crknute mačke na sto‘. Jer crknuta mačka na stolu ima apsolutno očigledan efekat. Ne mislim na strah, brigu i odvratnost koju oseća okruženje. To se podrazumeva, ali nema veze sa slučajem. Glavno je, kako tvrdi moj australijski prijatelj, što će svi okolo vikati: ’Na stolu je crknuta mačka!‘ Drugim rečima, oni će početi da govore o mrtvoj mački — o tome o čemu biste vi i želeli da govore — a da zaborave razgovore o onome što izaziva glavobolju“, navodi se u komentaru.

Prema mišljenju diplomatskog resora, „bregzit“ je taj spor i glavobolja vlade Tereze Mej.

Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Situacija sa „bregzitom“ je katastrofalna

„Incidcent u Solsberiju je trik, ’crknuta mačka‘ koja je bačena u informaciono polje kako bi vlasti skrenule pažnju sopstvenih građana sa neprijatnih tema i konsolidovale naciju pred ’najljućom ruskom pretnjom‘“, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pre tačno godinu dana, 4. marta 2018. godine, u Solsberiju je otrovan bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj, osuđen za špijunažu u korist Velike Britanije, i njegova ćerka Julija, što je izazvalo veliki međunarodni skandal. London tvrdi da je u trovanje Skripaljevih agnesom A234 umešana ruska država, što Moskva kategorički negira.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala