Ambasada Rusije u Venecueli: Gvaido je samozvanac

© Sputnik / Leo Alьvares / Uđi u bazu fotografijaHuan Gvaido
Huan Gvaido - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik opozicionog parlamenta Vencuele Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika države, samozvanac je i sa pravne i sa moralne tačke gledišta, navodi se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u Karakasu.

U skladu sa Ustavom Venecuele, predsednik polaže zakletvu u Narodnoj skupštini ili Vrhovnom sudu, a ne na gradskom trgu. Još nije poznato kako će se odvijati događaji ako Gvaido odluči da se proglasi za predsednika u Narodnoj skupštini. Malo je verovatno da bi on mogao da dobije neophodnu podršku svojih kolega poslanika“, navodi se u saopštenju pres-službe ruske ambasade objavljenom na Fejsbuku.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton - Sputnik Srbija
Odlučno ćemo odgovoriti: Bolton upozorio Madura da ne hapsi Gvaida

U saopštenju se ističe da je, za razliku od Gvaida, zakoniti predsednik Nikolas Maduro došao na to mesto nakon otvorene predizborne kampanje, uz podršku više od šest miliona ljudi, što je otprilike trećina svih građana Venecuele koji imaju prvo glasa.

Napominje se i da su na izborima učestvovala tri opoziciona kandidata, dakle ako neko priča o prevari, to znači da „nema prave informacije o situaciji u Venecueli“.

„Ako Gvaido zaista smatra da je on zakoniti predsednik, zašto onda nije raspisao odgovarajuće izbore u roku od 30 dana, kako je predviđeno prema Članu 233 Ustava Venecuele? Mi vidimo da on ne namerava da to uradi. Štaviše, više se ne naziva ’privremenim predsednikom‘, nego ’privremenim predsednikom koji je odgovoran za sazivanje demokratskih i slobodnih izbora‘, a ne navodi rokove. A izvesno je zbog čega“, ističe se u saopštenju.

Ambasada je podsetila na to da je raspisivanje izbora prerogativ Nacionalnog izbornog saveta Venecuele, koji je nezavisna grana vlasti.

U saopštenju se ukazuje na to da je venecuelanska vlada spremna za dijalog sa opozicijom, koja „još ne može da se oslobodi vašingtonskih ’jastrebova‘, koji, po svemu sudeći, nisu zainteresovani za rešavanje krize u Venecueli“.

„Ipak, mi ćemo nastojati da ubedimo sve zdrave i patriotski nastrojene venecuelanske političke snage u značaj uzajamnog razumevanja na dobrobit stanovnika Venecuele“, zaključili su iz Ambasade Ruske Federacije u Venecueli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala