Vladari sveta rasturaju zemlje, nad rasparčanima je lakše vladati

CC0 / Pixabay / Rat-ilustracija
Rat-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Profesor međunarodnog prava iz Rima Aldo Bernardini ocenio je da je nekadašnja SFRJ svetskim silama bila pretnja, s obzirom na to da je bila velika zemlja, i da je bilo važno „rasparčati“ je na male zemlje.

U intervjuu za „Večernje novosti“, Bernardini je rekao da takozvani vladari sveta, gde god je moguće, „rasturaju zemlje“, jer je, kako kaže, „nad rasparčanima lakše vladati“. 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Jugoslavija jedna od žrtava američkog mešanja u unutrašnja pitanja

„Cilj je bio rasparčati je (SFRJ) na male zemlje. Tako je i danas — velikim zemljama se uzima snaga, kako ne bi mogle da urade ništa što nije u interesu velikih sila, onih koje su to učinile“, rekao je Bernardini.

Prema njegovim rečima, ovo je „era restaurisanja čitavog sveta, tako da liči na period kolonijalizma“.

Bernardini, koji je i autor knjige „Ubijena Jugoslaavija“ i jedini Italijan koji je u zatvorskoj ćeliji u Hagu razgovarao s nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o licemerju svetskih sila, kaže da je Miloševiću bilo jasno šta je to globalizacija.

„Pitao me je: ’Globalizacija je imperijalizam?‘ Imao je jasan pogled i tačnu viziju šta to donosi. To je video ne samo na primeru Jugoslavije već i na svetskom nivou, imao je svest o tome šta se događa posle pada Berlinskog zida“, rekao je Bernardini.

Kako je objasnio, Milošević je bio uveren da je sud u Hagu „lažni i ilegalni sud pod vladavinom NATO-a, sud protiv srpskog naroda“, i da je to „samo početak“.

„Bio je izuzetno lucidan i inteligentan čovek, svestan potpuno da se nalazi pod vladavinom imperijalizma“, rekao je Bernardini.

On je ponovio da je ubeđen da je Milošević „dokrajčen“ u Hagu, jer mu nije dozvoljeno da se leči, iako su se Rusi ponudili da ga prebace na jednu moskovsku kliniku.

„Nekoliko dana pred njegovu smrt telefonirao mi je Vladimir Kršaljanin, koji je bio član našeg komiteta, da pokušam nešto i obratim se pismom predsedniku Međunarodnog suda za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije u Hagu, italijanskom sudiji Faustu Pokaru, s molbom da se Miloševiću omogući lečenje. Napisao sam odmah pismo, ali bilo je kasno. Milošević je preminuo u zatvoru koji dan kasnije“, rekao je Bernardini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala