Srpski skijaši se ne boje ruske zime

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpski skijaši na Univerzijadi u Krasnojarsku
Srpski skijaši na Univerzijadi u Krasnojarsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zimska univerzijada u Krasnojarsku je i svečano otvorena, a Srbija na ovom velikom sportskom i studentskom takmičenju ima i svoje predstavnike. Našu zemlju predstavljaju skijaši — Rastko Blagojević, Mihajlo Đorđević i Viktorija Bolješić.

Prvi takmičarski dan srpske reprezentativce očekuje u nedelju, 3. marta, na padinama kompleksa „Bobrovij log“.

Univerzijada u Krasnojrsku - Sputnik Srbija
Univerzijada u Krasnojarsku pod neviđenim merama bezbednosti (video)

S obzirom na to da su tek na prvoj godini studija, srpskim reprezentativcima je ovo prvo učešće na Univerzijadi. Blagojević i Bolješićeva su studenti arhitekture, a Đorđević je student DIF-a.

„Oni od malena treniraju alpsko skijanje, a sada je došlo vreme za učešće na Univerzijadi, koja je svima cilj. Ova deca su prepoznata kao reprezentativci, jer nas najbolje reprezentuju“, rekao je za Sputnjik trener Ljubiša Ignjatović.

Studentske igre se održavaju na svake dve godine, pa mladi srpski skijaši imaju šansu da učestvuju na još dve Univerzijade, dodao je Ignjatović.

On navodi da je teško davati sportske prognoze na ovakvim takmičenjima, ali obećava da će srpski takmičari dati svoj maksimum, kako bi obezbedili što bolji plasman.

„Ne možemo ništa unapred da govorimo, ali treba da budemo realni i damo svoj maksimum. Naši skijaši mogu da imaju solidne plasmane i da se nađu u prvoj polovini tabele. Ne može se reći ko je na ovom takmičenju favorit, jer su to takmičari koji se poznaju sa FIS međunarodnih takmičenja i uglavnom su oni po FIS bodovima tu negde. Tu nema oscilacija. Naši takmičari mogu da se dokažu, poprave svoje bodove i budu u gornjem delu tabele“, rekao je Ignjatović.

On dodaje da su prvi utisci o organizaciji i smeštaju pozitivni — smeštaj i hrana su dobri, a zbog obaveza sibirski grad Krasnojarsk još nisu uspeli da obiđu.

© Sputnik / Olivera IkodinovićSrpski skijaši na Univerzijadi u Krasnojarsku
Srpski skijaši na Univerzijadi u Krasnojarsku - Sputnik Srbija
Srpski skijaši na Univerzijadi u Krasnojarsku

„Svi su govorili da će biti hladno. Mi se nismo bojali zime, jer smo navikli na zimu i takve uslove. Staze su dobre. Smeštaj je odličan i mogu reći da je u sobama pretoplo. Smešteni smo u ’univerzitetskom selu‘ — to su novi objekti, tek sagrađeni za ovu namenu. S obzirom na to da smo malo udaljeniji od centra i da su mere bezbednosti velike, grad još nismo uspeli da vidimo, ali planiramo da makar jedan dan izdvojimo za ekskurziju“, naveo je Ignjatović.

Univerzijada u Krasnojarsku trajaće do 12. marta. U takmičenjima učestvuje oko tri hiljade studenata iz 59 zemalja. Takmičiće se studenti uzrasta od 17 do 25 godina u 11 različitih sportova.

Za održavanje zimskih studentskih igara izgrađena su 34 objekta sportske, saobraćajne i medicinske infrastrukture. 

Ovo je treća Univerzijada koja se održava u Rusiji — prva je održana 1973. godine u Moskvi, druga 2013. godine u Kazanju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala