Moja Rusija: Iz vrele „banje“ u ledenu vodu (video)

© Olivera IkodinovićSandunovska banja
Sandunovska banja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kažu da ako vas Rus pozove u banju, to znači da vas je prihvatio za prijatelja, jer „u banju se ne ide sam, ali ni sa svakim“.

Dok se u Srbiji reč „banja“ najčešće koristi za lečilišta sa prirodnim mineralnim vodama i lekovitim vazduhom, „banja“ u Rusiji označava „parno kupatilo“. Mnogi je poistovećuju sa saunama, iako je ona zapravo mnogo više od toga.

Od pamtiveka, gotovo svaki ruski čovek, čak i najsiromašniji seljak, imao je u svom dvorištu banju — drvenu brvnaru najčešće sagrađenu od borovih debala, koja se uglavnom sastoji od dve prostorije — „parilice“, u kojoj je kamena peć, i druge koja služi za odmor i opuštanje.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ ove nedelje vas vodi u najstarije i najpoznatije moskovsko „parno kupatilo“ — „Sandunovsku banju“, koju su posećivali Puškin, Šehov, Majakovski, Šaljapin i drugi poznati Rusi. Otkrićemo šta banja znači za ruskog čoveka, ali i koji je jedini svetski državnik koga je ruski predsednik Vladimir Putin ugostio u svojoj banji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala