Lukašenko: Za situaciju u Venecueli kriva je Amerika

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za unutrašnju političku situaciju u Venecueli.

„Pogledajte poslednje događaje u Venecueli — užasavajući apsurd koji su SAD iznele pred venecuelanske vlasti. Oni tamo samo što nisu novog predsednika odredili. Zar je to normalno? Nedavno su bili predsednički izbori“, rekao je Lukašenko tokom sastanka s predstavnicima javnosti i medija.

Zastave Venecuele i SAD - Sputnik Srbija
SAD uvele nove sankcije Venecueli

Lukašenko je naveo da zna sve o predsedničkim izborima u Venecueli. „Bio sam upućen u te izbore, Nikolas Maduro ih je sproveo pošteno. Da, mali procenat je dobio, ali za njega su glasali. Da, ima problema i moguće je da nisu za sve krivi Amerikanci, ali oni su odgovorni za to. Maduro je govorio da su se oni zahvaljujući Americi našli u takvoj situaciji“, zaključio je beloruski predsednik.

On je dodao, da iako deo krivice snose i sami Venecuelanci, „Amerikanci su dozvolili gomilu grešaka, pompezno su se uvukli u Venecuelu“. 

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika države Nikolasa Madura, nedugo nakon što je položio zakletvu. Dva dana kasnije, predsednik Nacionalne skupštine Venecuele Huan Gvaido proglasio je sebe za privremenog šefa države, a to su podržale brojne zapadne zemlje na čelu sa SAD, kao i niz latinoameričkih država. 

Maduro je saopštio da je on ustavni predsednik Venecuele, a Gvaida je nazvao „američkom marionetom“. Rusija, Kina i druge zemlje podržavaju Madura kao legalno izabranog predsednika Venecuele. 

Venecuelanska opozicija je 23. februara pokušala da dostavi u tu zemlju humanitarnu pomoć uz podršku SAD, ali je Maduro kategorički odbio tu pomoć smatrajući je provokacijom, odnosno pokrićem za agresiju protiv njegove zemlje. U svetlu krize Maduro je raskinuo diplomatske odnose sa SAD i Kolumbijom. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala