Novi potezi Indije i Pakistana sugerišu: Na pomolu je preokret

© AP Photo / Mukhtar KhanIndijski vojnici na mestu gde je srušen indijski avion 27. februara
Indijski vojnici na mestu gde je srušen indijski avion 27. februara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Pakistana izjavio je da je Indija danas predala podatke o vazdušnim napadima na pakistanski deo Kašmira, što je znak da su tenzije između dva nuklearna rivala smanjene, prenosi Tanjug.
Indijski vojni avioni - Sputnik Srbija
Prvi mirovni gest Pakistana u sporu s Indijom

Portparol ministra Nuhaned Fajsal je rekao da će pakistanska strana ispitati podatke koji su im dostavljeni diplomatskim putem, a o informacijama u dokumentima se nije detaljnije izjasnio, prenele su agencije. 

Do ovakvog poteza Indije je došlo pošto je premijer Pakistana Imran Han predložio pregovore indijskoj strani. Indijski pilot čiji je avion oboren iznad Pakistana biće oslobođen u petak, najavio je Han u obraćanju parlamentu.

Pakistan je juče saopštio da je oborio dva indijska vojna aviona, samo dan nakon što su indijski borbeni avioni pokrenuli vazdušne napade na pakistanski deo Kašmira, u znak odmazde za samoubilački napad na indijske trupe u Kašmiru od 14. februara, u kojem je poginulo najmanje 40 vojnika.

U pakistanskom delu Kašmira zatvorene su škole i obrazovne institucije. Železnički saobraćaj koji povezuje Lahore na istoku Pakistana i Indiju je obustavljen iz bezbednosnih razloga. 

Pakistanski vazdušni prostor zatvoren je već drugi dan, što je izazvalo pometnju u avio-saobraćaju. 

Na smirivanje napetosti prethodno su pozvale i Sjedinjene Države, Kina i Rusija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala