Dodik: Prvi Ustav Srpske — temelj na kojem ona i danas počiva

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je prvi Ustav Republike Srpske jedan je od najvažnijih akata koje je srpski narod u Republici Srpskoj usvojio i jedan od temelja na kojima ona i danas počiva.

„Akt kojim smo definisali politički okvir u kojem ćemo živeti i funkcionisanje demokratskih institucija u tom okviru sigurno se može smatrati jednim od temelja na kojima Srpska i danas počiva. Sa ove vremenske distance nemoguće je ne izraziti poštovanje prema generaciji političara koja je imala i hrabrost i viziju, ali i znanje da Republiku Srpsku uredi i kroz njen najveći zakonodavni akt“, istakao je Dodik.

Trasa auto-puta Beograd—Sarajevo - Sputnik Srbija
Žila-kucavica između Beograda i Srpske: Prva mapa trase budućeg auto-puta

On je naglasio da srpski narod aktom proglašenja Republike Srpske poručio da želi da živi slobodno, a prvim Ustavom da želi da živi u demokratski uređenom društvu u kojem su prava i slobode zagarantovane svima koji poštuju taj akt.

„Zato su ta dva događaja među važnijima u istoriji Republike Srpske“, zaključio je srpski član Predsedništva BiH.

Sutra se navršava 27 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Skupština srpskog naroda u BiH, koja je osnovana 24. oktobra 1991. godine, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH, donela je desetak konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske, ali dva su najbitnija — Deklaracija o proglašenju Republike Srpske i Ustav Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH Deklaraciju je donela 9. januara 1992, a Ustav 28. februara iste godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala