Bosanke iz Beča pobegle u DAEŠ, rodile decu, a sad bi da se vrate kući

© SputnikSabina Selimović i Samra Kešinović - arhivska fotografija
Sabina Selimović  i Samra Kešinović - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) bile su maloletne kada su napustile roditeljski dom u Beču 10. aprila 2014. i pridružile se džihadistima u Siriji.

Kako je jedna od njih tada navela u pismu, otišle su na sirijsko ratište kako bi se borile za islam i poručile da će se sa svojim roditeljima ponovo susresti u raju.

Roditelji devojčica, bosanskih izbeglica koji su došli u Austriju tokom rata u BiH, tvrdili su da te poruke nisu napisale njihove kćeri. Kazali su i to kako su devojčice pre bega počele često da idu u džamiju koju je vodio radikalni islamski propovednik iz Beča.

Zastava DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Austrija ne prihvata nazad svoje teroriste i njihove supruge

Suprotno tvrdnjama jedne Britanke koja je takođe završila u DAEŠ-u, obe devojke, koje su u međuvremenu postale punoletne, i dalje su žive, piše „Jutarnji list“.

Prema najnovijim informacijama austrijskih medija, devojke su preko „Vocapa“ i drugih kanala redovno komunicirale sa prijateljicama u Beču. Službe bezbednosti prisluškivale su njihove razgovore i tako saznale da su još 2015. izrazile želju da se vrate kući.

Tokom boravka u „kalifatu“ rodile su decu, a prema poslednjim informacijama trenutno se nalaze u jednom izbegličkom logoru kod Idliba i žele da se zajedno sa svojom decom vrate u Beč. Jedna od devojaka navodno je imala aktivnu ulogu u džihadističkom ratu.

Zakonski gledano, obe imaju austrijsko državljanstvo i zajedno sa svojom decom imaju pravo da se vrate u Austriju, ali bi o tome odluku trebalo da donese Državno tužilaštvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije želi da omogući ženama i deci iz DAEŠ-a da se vrate u tu zemlju, ali taj postupak mogao bi da koči ministar policije Herbert Kikl, pišu austrijski mediji.

Oni ističu da nije poznata tačna lokacija na kojoj se Sabina i Samra nalaze u ovom trenutku, ali podsećaju da je teško da se devojke neopaženo pojave u Beču.

Takođe naglašavaju da su razgovori sa žrtvama DAEŠ-a pokazali da su žene u terorističkoj organizaciji u više navrata bile nasilne i aktivno podržavale teroristički sistem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala