„Morava“ od danas civilno-vojni aerodrom, otvaranje na Vidovdan

© Ministarstvo odbraneAerodrom Morava
Aerodrom Morava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Civilno-vojni aerodrom Lađevci kod Kraljeva zvanično je predat na upotrebu preduzeću „Aerodromi Srbije“, a očekuje se da bude pušten u saobraćaj na Vidovdan.
Avion Vladimira Putina u pratnji srpskih mitova - Sputnik Srbija
Srpski piloti otkrili snimke iz kokpita: Ovako smo čuvali Putina (video)

Već danas mogu da počnu radovi na proširenju piste i opremanju aerodromskih objekata u Lađevcima, a Vlada Srbije u Aerodrom „Morava“ će u narednom periodu uložiti oko 8,5 miliona evra.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović očekuje da Lađevci bude makar isti kao aerodrom u Nišu, ako ne i bolji.

„Danas potpisujemo zapisnik o primopredaji između Ministarstva odbrane i Aerodroma Srbije. To je početak koji će omogućiti državi da novac koji je opredelila za opremanje Aerodroma ’Morava‘ zaista i potroši i da konačno imamo operativni aerodrom. To će biti prva faza. Jako je važno da se pozabavimo kargom, da pokušamo da izgradimo sve što je potrebno da ovo ne bude samo putnički civilni aerodrom, već da sa Aerodroma ’Morava‘ mogu da polete avioni koji će nositi sve ono što ovaj kraj može da proizvede“, rekla je Zorana Mihajlović.

Na konvertovanje aerodroma iz vojnog u civilni čekalo se osam godina. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za RTS da je ono što je obećano sada ispunjeno, te da je ovo veliki dan ne samo za Kraljevo, već i za čitav region.

„Evo još jedne mogućnosti da svi građani regiona mogu da se povežu sa svetom, ali i da pokažu svetu šta ovde ima. Ovo je mogućnost za turistički i ekonomski razvoj, za kargo i putnički saobraćaj“, rekao je Vulin i ocenio da dugo nije bilo tako lepe vesti.

Vojska Crna Gora - Sputnik Srbija
Crna Gora agresivno povećava troškove za odbranu – a tek dolazi „NATO harač“

Što se tiče puštanja u rad tog aerodroma, ministar kaže da se očekuje da to bude na Vidovdan.

„Vidovdan je jedan od najlepših i najvažnijih datuma u srpskoj istoriji. Obično ga pamtimo po teškim trenucima, a bilo bi lepo da sada doživimo Vidovdan kojem ćemo se svi zajedno radovati“, rekao je Vulin.

Objasnio je da će taj aerodrom biti savremen, sa zgradom i tornjem na nivou kakvi su oni na Beogradskom aerodromu. Napomenuo je da će na Aerodromu „Morava“ biti postavljeni sistemi za sletanje u otežanim uslovima, da će aerodrom imati dobro osvetljenje, proširenu pistu, te da će moći da se pohvali da na njega sleću najveći i najzahtevniji avioni.

„Siguran sam da će i Vojska Srbije dati svoj doprinos jednim lepim prikazom vazduhoplova kojima raspolaže“, rekao je Vulin. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala