Ambasador Venecuele: U američkom humanitarnom konvoju pokvarena hrana i lekovi

Pogled na Nacionalnu gardu Venecuele na mostu Simon Bolivar iz La Parade u Kolumbiji
Pogled na Nacionalnu gardu Venecuele na mostu Simon Bolivar iz La Parade u Kolumbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U humanitarnom konvoju koji su Sjedinjene Američke Države uputile u Venecuelu nalazili su se lekovi kojima je istekao rok upotrebe i pokvareni proizvodi, izjavio je za „Izvestija“ ambasador te latinoameričke zemlje u Rusiji Karlos Rafael Farija Tortosa.

Prema njegovim rečima, taj teret nije pregledala nijedna međunarodna organizacija, uključujući i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Diplomata smatra da je jedini cilj američkih isporuka da se stvori napeta situacija na granici kako bi se pokrenula ofanziva.

Granica između Venecuele i Kolumbije - Sputnik Srbija
Počeli sukobi opozicije i venecuelanske vojske na granici sa Kolumbijom

Ambasador je dodao da je Venecuela prihvatila humanitarnu pomoć iz Rusije — brod sa sedam tona lekova, jer su vlasti uverene u savesnost pošiljaoca.

Osim toga, legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro izjavio je da je spreman da prihvati pomoć Evropske unije, koja uključuje hranu, medicinsku opremu i lekove, podsetio je Tortosa.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da isporuče humanitarnu pomoć preko Kolumbije. Međutim, Maduro kategorično odbija da je prihvati.

Maduro smatra da je to „lažna predstava“, jer je Vašington pre nje uveo sankcije, blokirao imovinu državne naftne kompanije PDVSA i zabranio poslovanje sa njom, čime je Venecuelu lišio više od deset milijardi dolara, a Banka Engleske odbija da Karakasu izda njene zlatne rezerve. 

Vojna parada povodom obeležavanja godišnjice smrti bivšeg predsednika Venecuele Uga Čavesa u Karakasu - Sputnik Srbija
Venecuelanska vojska odbila napad naoružane grupe na granici sa Kolumbijom

Krajem januara venecuelanska opozicija je pokušala da izvrši državni udar, a predsednik Parlamenta Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika. Taj korak podržale su Sjedinjene Američke Države i više od 20 drugih zemalja.

Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina, Meksiko, Turska, Indonezija i niz drugih zemalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala