Otkriven prvi sajber-napad američkih specijalnih službi na Rusiju

© AP Photo / Alastair GrantČlanovi "crvenog tima" rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu
Članovi crvenog tima rade na laptopovima tokom simulacije sajber-napada u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska je lišila pristupa internetu saradnike štaba „Agencije za internet istraživanja“ u Sankt Peterburgu, piše „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane izvore. Napad je izveden 2018. godine, kao upozorenje da napadi na SAD u sajber-prostoru „neće ostati nekažnjeni“.
Sajber kriminal - Sputnik Srbija
Nove metode zaštite ruske vojske od sajber-napada

Američki list tvrdi da je ovo prvi ovakav napad koji je izveden protiv Rusije u periodu izbora za američki Kongres, koji su održani u novembru prošle godine.

„Isključili su ih (sa interneta)“, tvrdi jedan od izvora.

Operaciju su izveli pripadnici sajber-komande Oružanih snaga SAD uz podršku ANB.

„Ova operacija je pre bila ubod koji izaziva bes, nego način obuzdavanja u dugoročnoj perspektivi“, smatra profesor za strateška istraživanja Univerziteta Džona Hopkinsa Tomas Rid.

List je razgovarao i sa političarima koji su sigurni da nije slučajno što su izbori za Kongres održani bez mešanja spolja, već zahvaljujući operacijama specijalnih službi.

Podsetimo, Rusija je više puta odbacivala optužbe da pokušava da utiče na izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“. Govoreći o navodnom mešanju Rusije u izbore u različitim zemljama, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da nema nikakvih činjenica koje to potvrđuju.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala