Veliki projekat: Usaglašena trasa auto-puta Sarajevo-Beograd

© Googl mapsTrasa auto-puta koji bi povezivao Sarajevo i Beograd
Trasa auto-puta koji bi povezivao Sarajevo i Beograd - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

RTRS prenosi navode banjalučkih medija da je Dodik rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven predlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

"Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Auto-put prema Srpskoj u junu, gradimo most od 100 miliona evra

"Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

"Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve", poručio je Dodik.

On je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Saveta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala