Kakva je veza imeđu brze hrane i mentalnih bolesti

© Fotolia / shima-risuPomfri, hamburger i koka-kola
Pomfri, hamburger i koka-kola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici sa Univerziteta Loma Linda (SAD) pronašli su vezu između konzumiranja nezdrave hrane i mentalnih poremećaja, a deo istraživanja objavljen je na sajtu „Medikal ekspres“.

Tokom eksperimenta naučnici su analizirali podatke dobijene iz više od 240.000 telefonskih anketa koje su sprovedene između 2005. i 2015. godine u okviru višegodišnjeg istraživanja zdravstvenog stanja u Kaliforniji.

Stručnjaci su otkrili da su osobe koje su u ishrani koristile više nezdrave hrane češće prijavljivale mentalne poremećaje u poređenju sa onima koji su se hranili zdravije. Lekari su došli do zaključka da gotovo 17 odsto ispitanika pati od mentalnih poremećaja, od čega je 13,2 odsto umereno, a 3,7 odsto teško mentalno obolelih osoba.

Usamljenost - Sputnik Srbija
Patite od depresije — probajte ovo voće

Utvrđeno je da je povećanje unosa šećera povezano sa bipolarnim poremećajem, a da je konzumiranje obrađenih žitarica i pržene hrane, koja sadrži veliku količinu šećera, povezano sa depresijom.

„Ovo, kao i druga istraživanja, može da bude veoma važno za terapiju u oblasti bihejvioralne medicine“, istakao je profesor Džim Bant, koji je predvodio istraživanje.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme kada lekari moraju pažljivo da prouče uticaj ishrane na mentalno zdravlje. Međutim, kako bi se dao konačan odgovor na to pitanje, potrebno je izvršiti dodatna istraživanja, dodao je naučnik.

Bant zaključuje da su rezultati analize približni rezultatima sličnih istraživanja koja su sprovedena u drugim zemljama. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala