Generalni sekretar AMSS imao 10 dozvola za posedovanje oružja

Predrag Đurđev
Predrag Đurđev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Petar Đurđev imao je dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost, koja mu je 2015. godine izdata u skladu sa zakonom, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je Đurđev imao i 10 dozvola za posedovanje oružja.

Upitan kada je Đurđevu, koji je u petak ubio predsednika AMSS Mirka Butuliju, a zatim izvršio samoubistvo, izdata dozvola za nošenje oružja i zašto mu je bila ugrožena lična bezbednost, ministar je odgovorio da mu je dozvola izdata jer su za to bili ispunjeni svi formalno pravni uslovi.

„Izvršeni su svi lekarski pregledi i bezbednosna procena, imao je potvrdu od suda da nije gonjen, tako da su sve procedure za izdavanje dozvole bile ispunjene“, kazao je Stefanović.

Policija - Sputnik Srbija
Osam metaka u predsednika AMSS-a, generalni sekretar izvršio samoubistvo

Upitan šta je bio razlog da Đurđev u zahtevu navede da mu je ugrožena bezbednost, ministar je pojasnio da se takve dozvole ne izdaju samo kada je neko direktno fizički ugrožen, već i kada smatra da obavlja posao zbog kojeg može biti izložen bezbednosnim rizicima.

„Takve dozvole se izdaju u skladu sa zakonom“, napomenuo je ministar.

Na pitanje da li je bivši direktor policije Milorad Veljović pogrešio kada je 2015. godine potpisao dozvolu za nošenje oružja Đurđevu, Stefanović je rekao da takva tvrdnja ne stoji i ponovio da su bile poštovane sve procedure.

„Niko dozvolu nije izdao sa zlom namerom da bi neko učinio krivično delo. Kada se takva tragedija desi lako je davati ocene“, kazao je Stefanović.

Ministar je podsetio da su 2016. godine dodatno pooštrene zakonske norme za izdavanje dozvola i dodao da će se on, ako bude potrebno, zalagati da mere budu dodatno pooštrene.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala