Ruski egzarhat u zapadnoj Evropi odriče se Carigrada

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRPC
RPC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arhiepiskopija pravoslavnih ruskih crkava u zapadnoj Evropi na vanrednoj sednici je ubedljivom većinom glasova odbila da se samoraspusti, na čemu insistira Carigradska patrijaršija.
Sveta gora, Sveti pantolojmen - Sputnik Srbija
Jedan od najstarijih manastira zaključao vrata pred ukrajinskim raskolnicima

Na skupštini koja je održana 23. februara u Parizu, od 206 prisutnih protiv raspuštanja je glasala 191 osoba, dok je „za“ bilo samo njih 15.

Kako se navodi, svoju dalju sudbinu, pitanje kanonskog potčinjavanja nakon faktičkog odvajanja od Carigrada, Egzarhat će odrediti u naredna tri meseca i usvojiti na svojoj generalnoj skupštini u junu.

Podsetimo, početkom novembra Carigradska patrijaršija je odlučila da raspusti Zapadnoevropski egzarhat eparhija ruske tradicije.

Arhiepiskopija pravoslavnih ruskih crkava u Zapadnoj Evropi (Ruski egzarhat), sa centrom u Parizu, stvorena je od parohija emigranata koji su napustili Rusiju posle Revolucije 1917. godine. Zapadnoevropskim ruskim crkvama je upravljao arhiepiskop Evlogij (Georgijevski), ali ga je 1930. godine RPC smenila sa dužnosti. Većina crkava je ostala verna arhiepiskopu Evlogiju, koji se obratio carigradskom patrijarhu i dobio od njega titulu patrijarhovog egzarha.

Patrijarh Vartolomej je potvrdio 1999. godine da se Arhiepiskopija nalazi pod vlašću Carigrada.

Egzarhat ima 65 crkava, 11 aktivnih crkava i dva manastira. Te svetinje se uglavnom nalaze u Francuskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala