Pad „kriminalne tvrđave“: Srušena kuća Pabla Eskobara (video)

© AFP 2023 / JOAQUIN SARMIENTORušenje kuće Pabla Eskobara
Rušenje kuće Pabla Eskobara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zgrada koja je pripadala ubijenom kolumbijskom narko-bosu Pablu Eskobaru srušena je danas u njegovom rodnom gradu Medeljinu, prenosi Tanjug.
Juan Pablo Escobar presenting his new book in Montevideo. - Sputnik Srbija
Sin Pabla Eskobara za Sputnjik: CIA je sarađivala sa mojim ocem

Kako prenosi AP, rušenje šestospratnice nazvane „Monako“ ispratila je emotivna ceremonija, za koju se zvaničnici nadaju da će predstavljati svojevrsni preporod od uticaja koji je Eskobar imao na Medeljin.

Oko 1.500 stanara koji žive u blizini srušene zgrade evakuisano je iz bezbednosnih razloga, rekao je inženjer Rohelio Gomez.

Predsednik Kolumbije Ivan Duke, koji je bio tinejdžer kada je Eskobar ubijen 1993. godine, izjavio je da današnje rušenje znači da istoriju neće pisati počinioci zločina, već da će ona biti obeležena uvažavanjem žrtava, prenosi AP.

Gradonačelnik Medeljina Federiko Gutijerez zalaže se da se na mestu srušene zgrade podigne park posvećen hiljadama žrtava Eskobarovog klana, uključujući i četiri predsednička kandidata i oko 500 policajaca.

„Plaćamo istorijski dug zajedno sa žrtvama“, rekao je Gutijerez pred rušenje Eskobarove zgrade.

General u penziji Hose Serano, koji je godinama bio na čelu elitne jedinice koja je radila na slučaju „Eskobar“, nazvao je zgradu „kriminalnom tvrđavom“.

Ipak, neki se u Kolumbiji sećaju Eskobara kao, kako navodi AP, „očinske figure poput Robina Huda“, koji je siromašnima poklanjao kuće i predvodio narodnu borbu protiv političkih elita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala