Nije lako: Imate samo 24 sata, a našli ste se u Moskvi... (video)

© AP Photo / Dmitry SerebryakovMoskovski siti
Moskovski siti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Sankt Peterburg, to je uglavnom Rusija za turiste iz Srbije koji posete ovu zemlju. Zato je Ruska Federacija na Sajmu turizma u Beogradu prvi put predstavila najatraktivnije ruske regione.

Na štandu Rusije u Hali 1 Beogradskog sajma dobrodošlicu gostima poželelo je devet regiona: Kalinjingradski, Kalužski, Vladimirski, Tverski, Jaroslavski, Rostovski, Tjumenski, a predstavila se i Republika Komi.

Ovi regioni  nisu odabrani slučajno. Uporedo sa 41. Međunarodnim sajmom turizma održavaju se ’Dani ruske duhovne kulture u Srbiji‘, pa je reč o regionima koji obiluju spomenicima duhovnog nasleđa Rusije.

Poseban region čine gradovi „Zlatnog prstena“ severoistočno od Moskve; Kostroma, Suzdalj, Vladimir, Rostov, Sergijev Posad, Jaroslavlj, Ivanovo, Pereslavlj-Zaleskij i Aleksandrov.

Predstavnici ovog regiona znaju da Beograd ima Hram Svetog Aleksandra Nevskog. To smatraju izuzetno važnim, jer može biti i jedan od razloga da upravo njihov region pobudi interesovanje turista iz Srbije. „Zlatni prsten Rusije“ prepoznatljiv je upravo po prelepim hramovima.

© Sputnik / Senka MilošUporedo sa 41. Međunarodnim sajmom turizma održavaju se „Dani ruske duhovne kulture u Srbiji“.
Uporedo sa 41. Međunarodnim sajmom turizma održavaju se „Dani ruske duhovne kulture u Srbiji“.  - Sputnik Srbija
Uporedo sa 41. Međunarodnim sajmom turizma održavaju se „Dani ruske duhovne kulture u Srbiji“.

Nataliju Bulah, predstavnicu ovog regiona, pitali smo koji bi grad izdvojila kao preporuku za naše turiste ukoliko su smešteni u Moskvi i mogu da jedan dan putovanja izdvoje za ’Zlatni prsten Rusije‘.

„Blizu Moskve je Sergijev Posad, a pitanje vam je jako teško, ali ovaj grad bi mogla da izdvojim jer je on pravi dragulj među našim gradovima. Poznat je po čuvenoj Crkvi Svete Trojice, to je čudesno mesto, presto duhovne Rusije. Svake godine posete ga milioni turista. Gostima koji dođu iz Srbije taj manastir sigurno bi bio fascinanatan, podigao ga je Sveti Sergej Radonješki“, podseća Bulahova.

Turistički radnici koji su u Beograd došli iz Rostovske oblast na jugu Rusije svesni su da se nalaze prilično daleko od Srbije, ali su sigurni da će se mnogi odlučiti da dođu kako bi posetili jedinstveno mesto, Državni muzej — rezervat prirode Mihaila Šolohova.

Reč je o velikom kompleksu koji čini dvanaest zgrada, vila u kojoj je pisac živeo 35 godina, u kojoj je počeo da piše, a gotovo svi predmeti u njoj pripadali su Šolohovu i njegovoj porodici.

© Sputnik / Senka MilošPored regiona Rusije koji su predstavljeni, posetioci Sajma turizma najviše su se interesovali za letovanje na Krimu.
Pored regiona Rusije koji su predstavljeni, posetioci Sajma turizma najviše su se interesovali za letovanje na Krimu. - Sputnik Srbija
Pored regiona Rusije koji su predstavljeni, posetioci Sajma turizma najviše su se interesovali za letovanje na Krimu.

U našem muzeju možete da saznate kako su nastali Kozaci, kako su počeli da se šire u druge krajeve, ali ne treba da zanemarimo ni prirodne lepote našeg kraja, kaže Natalija Trofimenko.

„Ako ste čitali roman ’Tihi Don‘, koji je napisao Šolohov, u našoj prirodi prepoznaćete svaku stranicu tog romana. Priroda je potpuno ista, a i sve u njoj podseća na početak 20. veka. Tu je i Karginska stanica, u kojoj je Šolohov proveo detinjstvo i mlade godine. To je kozački salaš sa ruskom peći i starinskim nameštajem. Tu je, naravno, naša velika reka, poznata takođe po Kozacima, Don. Beskrajne stepe koje božanstveno mirišu u proleće, a tek naše šume, to ne treba da propustite“, poziva goste iz Srbije Natalija Trifomenko.

Tjumenska oblast nalazi se na dva sata i 15 minuta leta od Moskve. Kada vidite Tjumen, prvi grad Sibira, odmah ćete shvatiti da on nije samo hladna prestonica, već da može puno da ponudi, puno topline, kaže za Sputnjik Marija Trofimova iz Agencije za turizam i promociju Tjumenske regije.

„Pre svega želimo da izdvojimo naše istorijsko-kulturne maršrute, ’Imperatorsku rutu‘, koja je posvećena poslednjem caru Rusije, Nikolaju Drugom. Verujemo da će baš ona privući najveći broj Srba, jer je taj period naše istorije jako tesno vezan za vašu istoriju. To su zanimljivi programi u trajanju od četiri ili pet dana. Takođe, morate da vidite prirodna blaga Sibira, našu jedinstvenu prirodu, termalne izvore koji su izuzetno primamljivi, naš prelepi kolorit“, kaže ona.

© Sputnik / Senka MilošPosetioci sajma na ruskom štandu imali su priliku i da probaju tradicionalna jela manastira, ali i poslastice regiona koji su se predstavili budućim turistima iz Srbije.
Posetioci sajma na ruskom štandu imali su priliku i da probaju tradicionalna jela manastira, ali i poslastice regiona koji su se predstavili budućim turistima iz Srbije. - Sputnik Srbija
Posetioci sajma na ruskom štandu imali su priliku i da probaju tradicionalna jela manastira, ali i poslastice regiona koji su se predstavili budućim turistima iz Srbije.

Marija Trofimova podseća da je Tjumen, prelepi administrativni centar ove oblasti, zapravo prvi ruski grad u Sibiru, osnovan davne 1586, a izgradili su ga Kozaci kao tvrđavu, zaštitu od stepskih nomada. Ona dodaje da je ovaj grad samo jedna u nizu bisera Sibira.

Posetioci sajma na ruskom štandu imali su priliku i da probaju tradicionalna jela manastira, ali i poslastice regiona koji su se predstavili budućim turistima iz Srbije.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala