Da brojimo zvezde: Ko su naše galaktičke komšinice

Pratite nas
Donedavno se smatralo da u poznatom delu svemira ima oko 100.000 miliona galaksija. Na kraju, teleskopom Habl utvrđeno je da je broj najmanje deset puta veći.

U Sputnjikovoj foto-galeriji otkrijte koje galaktičke komšinice su nam najbliže.

© Foto : NASA, ESA and the Hubble Heritage TeamMesje 82 je spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba. Nepravilan oblik M82 posledica je bliskog susreta s M81, koji se odigrao pre 100 miliona godina. U tom procesu manja i manje masivna galaksija M82 doživela je naglo urušavanje oblaka plina i prašine zbog plimnih sila masivnije M81. Direktna posledica urušavanja oblaka je ubrzano formiranje zvezda.
Spiralna galaksija Mesje 82 - Sputnik Srbija
1/16
Mesje 82 je spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba. Nepravilan oblik M82 posledica je bliskog susreta s M81, koji se odigrao pre 100 miliona godina. U tom procesu manja i manje masivna galaksija M82 doživela je naglo urušavanje oblaka plina i prašine zbog plimnih sila masivnije M81. Direktna posledica urušavanja oblaka je ubrzano formiranje zvezda.
© Foto : NASA, ESA, CXC and the University of PotsdamMali Magelanov oblak je najbliži galaktički sused Mlečnom put. Iako je to mala, takozvana patuljasta galaksija, Mali Magelanov oblak je tako blistav da je vidljiv golim okom iz južne hemisfere i blizu ekvatora.
Mali Magelanov oblak - Sputnik Srbija
2/16
Mali Magelanov oblak je najbliži galaktički sused Mlečnom put. Iako je to mala, takozvana patuljasta galaksija, Mali Magelanov oblak je tako blistav da je vidljiv golim okom iz južne hemisfere i blizu ekvatora.
© Foto : NASA and The Hubble Heritage TeamHoagov objekat, prstenasta galaksija u sazvežđu Zmija, pojavljuje kao gotovo savršen prsten plavih mladih zvezda koje okružuju jezgro starijih žutih zvezda.
Hoagov objekat, prstenasta galaksija u sazvežđu Zmija - Sputnik Srbija
3/16
Hoagov objekat, prstenasta galaksija u sazvežđu Zmija, pojavljuje kao gotovo savršen prsten plavih mladih zvezda koje okružuju jezgro starijih žutih zvezda.
© Foto : NASA/STScI/AURAMesje 104 je spiralna galaksija u sazvežđu Devica, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba. Galaksija ima prečnik od oko 50.000 svetlosnih godina, što je oko 30 odsto veličine Mlečnog puta.
Galaksija Sombrero - Sputnik Srbija
4/16
Mesje 104 je spiralna galaksija u sazvežđu Devica, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba. Galaksija ima prečnik od oko 50.000 svetlosnih godina, što je oko 30 odsto veličine Mlečnog puta.
© Foto : NASA/JPL-Caltech/ESA/Harvard-Smithsonian CfAMesje 81 je spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba i jedan je od najboljih primera spiralne galaksije. Njeni kraci se pružaju u gotovo savršenu spiralu do centra. M81 je i treća najsjajnija galaktika na severnom nebu.
Galaksija Mesje 81 - Sputnik Srbija
5/16
Mesje 81 je spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba i jedan je od najboljih primera spiralne galaksije. Njeni kraci se pružaju u gotovo savršenu spiralu do centra. M81 je i treća najsjajnija galaktika na severnom nebu.
© Foto : NASA/ ESAMesje 51 je spiralna galaksija u sazvežđu Lovački psi, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba.
Mesje 51 - Sputnik Srbija
6/16
Mesje 51 je spiralna galaksija u sazvežđu Lovački psi, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba.
© Foto : ESA/Hubble Veliki Magelanov oblak je nepravilna galaksija, veća od dva „oblaka“ koji su vidljivi golim okom sa južne hemisfere i za koje se dugo mislilo da su sateliti Mlečnog puta.
Veliki Magelanov oblak - Sputnik Srbija
7/16
Veliki Magelanov oblak je nepravilna galaksija, veća od dva „oblaka“ koji su vidljivi golim okom sa južne hemisfere i za koje se dugo mislilo da su sateliti Mlečnog puta.
© Foto : NASA/ESAGalaksija Punoglavac je spiralna galaksija na 420 miliona svetlosnih godina od Zemlje prema severnom sazvežđu Zmaj. Njene najdramatičnije karakteristike su trag zvezda dug oko 280.000 svetlosnih godina i masivna, svetla plava zvezdana jata.
Galaksija Punoglavac - Sputnik Srbija
8/16
Galaksija Punoglavac je spiralna galaksija na 420 miliona svetlosnih godina od Zemlje prema severnom sazvežđu Zmaj. Njene najdramatičnije karakteristike su trag zvezda dug oko 280.000 svetlosnih godina i masivna, svetla plava zvezdana jata.
© Foto : ESA/Hubble & NASAMesje 94 je spiralna galaksija u sazvežđu Lovački psi, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba, oko 16 miliona svetlosnih godina od Zemlje. U okviru svetlosnog prstena oko Mesje 94 stvaraju se nove zvezde.
Mesje 94 - Sputnik Srbija
9/16
Mesje 94 je spiralna galaksija u sazvežđu Lovački psi, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba, oko 16 miliona svetlosnih godina od Zemlje. U okviru svetlosnog prstena oko Mesje 94 stvaraju se nove zvezde.
© Foto : Miguel Claro/ESOSvod Mlečnog puta fotografisan iz pustinje Atakama u Čileu. Mlečni put je galaksija koja sadrži Zemlju, Sunčev sistem i sve pojedinačne zvezde vidljive golim okom.
Svod Mlečnog puta na noćnom nebu - Sputnik Srbija
10/16
Svod Mlečnog puta fotografisan iz pustinje Atakama u Čileu. Mlečni put je galaksija koja sadrži Zemlju, Sunčev sistem i sve pojedinačne zvezde vidljive golim okom.
© Foto : Alexander MelegMesje 33 je galaksija u sazvežđu Trougao. To je jedna od najatraktivnijih galaksija za posmatranje astronomima amaterima na Severnoj hemisferi. Na noćnom nebu može se videti golim okom.
Mesje 33 - Sputnik Srbija
11/16
Mesje 33 je galaksija u sazvežđu Trougao. To je jedna od najatraktivnijih galaksija za posmatranje astronomima amaterima na Severnoj hemisferi. Na noćnom nebu može se videti golim okom.
© Foto : ESA/Hubble & NASAGalaksija ESO 350-40, poznata kao kao Kolski točak, nastala je u sudaru druge dve galaksija. Nalazi se na oko 500 miliona svetlosnih godina daleko od Mlečnog puta, u sazvežđu Vajar.
Galaksija  ESO 350-40 - Sputnik Srbija
12/16
Galaksija ESO 350-40, poznata kao kao Kolski točak, nastala je u sudaru druge dve galaksija. Nalazi se na oko 500 miliona svetlosnih godina daleko od Mlečnog puta, u sazvežđu Vajar.
© Foto : Robert GendlerAndromedina galaksija je najbliža galaksija našem Mlečnom putu. Ona sadrži približno bilion zvezda, što je daleko više od Mlečnog puta. Andromeda je na tamnom noćnom nebu vidljiva i golim okom i predstavlja jedan od najsjajnijih objekata, ali je zbog svetlosnog zagađenja u velikim gradovima vidljiv samo centralni deo galaksije, dok je pun prečnik iste sedam puta veći od prečnika punog meseca.
Andromedina galaksija - Sputnik Srbija
13/16
Andromedina galaksija je najbliža galaksija našem Mlečnom putu. Ona sadrži približno bilion zvezda, što je daleko više od Mlečnog puta. Andromeda je na tamnom noćnom nebu vidljiva i golim okom i predstavlja jedan od najsjajnijih objekata, ali je zbog svetlosnog zagađenja u velikim gradovima vidljiv samo centralni deo galaksije, dok je pun prečnik iste sedam puta veći od prečnika punog meseca.
© Foto : NASA and The Hubble Heritage Team Mesje 64, takozvana galaksija Crno oko Mesje 64, jeste spiralna galaksija u sazvežđu Berenikina kosa, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba.
Mesje 64, takozvana galaksija Crno oko - Sputnik Srbija
14/16
Mesje 64, takozvana galaksija Crno oko Mesje 64, jeste spiralna galaksija u sazvežđu Berenikina kosa, koja se nalazi u Mesjeovom katalogu objekata dubokog neba.
© Foto : NASA/ESA/HubbleMajalov objekat (Arp 148) — dve su interaktivne galaksije u sazvežđu Velikog medveda na udaljenosti od 450 miliona svetlosnih godina od Zemlje.
Majalov objekat, dve interaktivne galaksije u sazvežđu Veliki medved - Sputnik Srbija
15/16
Majalov objekat (Arp 148) — dve su interaktivne galaksije u sazvežđu Velikog medveda na udaljenosti od 450 miliona svetlosnih godina od Zemlje.
© Foto : European Space Agency & NASAMesje 101 je spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved, poznata i kao galaksija Vetrenjača, na oko 21 milion svetlosnih godina od zemlje.
Mesje 101 - Sputnik Srbija
16/16
Mesje 101 je spiralna galaksija u sazvežđu Veliki medved, poznata i kao galaksija Vetrenjača, na oko 21 milion svetlosnih godina od zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala