Austrijski ministar: EU će biti kompletna kada ceo Balkan bude njen deo

© PixabayBalkan EU - ilustracija
Balkan EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski ministar zadužen za EU Gernot Blimel izjavio je danas na konferenciji u Beču da je njegova zemlja pristalica približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ističući da postoji snažno uverenje da će EU biti kompletna tek onda kada čitav region bude deo Unije.

Obraćajući se na konferenciji „Budućnost EU — pogledi sa Zapadnog Balkana“, Blimel je rekao da je cilj te diskusije da se pokaže koliko je EU ozbiljna povodom evropske perspektive čitavog Zapadnog Balakana, ocenivši da je šest balkanskih država postiglo mnogo toga za veoma kratko vreme što, kako je rekao, treba posebno ceniti kada se govori o njihovoj evropskoj perspektivi.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker obraća se članovima Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Junker: Članstvo Balkana u EU – pitanje rata ili mira

„Skup je održan u ključnom trenutku za EU. U 2019. godini mnogo je izazova pred nama u Uniji, ’bregzit‘ će najverovatnije biti okončan u narednim mesecima i nedeljama, izbori za Evropski parlament su pred nama, kao i formiranje nove komisije. Stoga je važno da se vodi debata o budućnosti EU, kao što će učiniti lideri na sastanku u gradu Sibiji, gde će domaćini biti naši prijatelji iz Rumunije, i gde će se raspravljati o prioritetima do 2025. i nadalje“, rekao je Blimel.

On je dodao i da treba pružiti priliku potencijalnim zemljama-kandidatima da diskutuju o situaciji u EU, kao što EU raspravlja o trenutnoj situaciji u potencijalnim zemljama-kandidatima kada se diskutuje o proširenju Unije.

Na konferenciji je rečeno da EU treba da bude jak globalni igrač i da je važno da govori jednim glasom, kao i da EU i njene članice treba da se pridržavaju svojih pravila i onoga što zahtevaju od potencijalnih kandidata jer to daje verodostojnost procesu proširenja.

Blimel je naveo da je izgled za članstvo u EU pokretačka sila u regionu, kao i da smo nedavno videli koliko je ona moćna u Severnoj Makedoniji, a zatim je ponovo čestitao i Severnoj Makedoniji i Grčkoj na rešavanju decenijskog problema, preneo je Tanjug.

Austrijski ministar obraćanje je završio rekavši da je verodostojnost ključni faktor i da zemlje moraju da osećaju kako ih EU zaista želi. Stoga jedan od sledećih visokih prioriteta EU moraju biti pregovori o pridruživanju Albanije i Makedonije koji mogu početi u junu, izjavio je Blimel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala