Mogerinijeva: Uprkos poteškoćama, napredak u pregovorima Beograda i Prištine

© AP Photo / Vadim GhirdaŠefica evropske diplomatije Federika Mogerini
Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je za briselski sajt „Politiko“ da uprkos svim poteškoćama postoji napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

Mogerinijeva je rekla da svojim najvećim uspehom smatra nuklearni sporazum sa Iranom, ali je napomenula da „ne bi mogla da zaboravi“ rad na Balkanu.

„Pratili smo Grčku i Severnu Makedoniju u njihovim pregovorima da okončaju spor koji je trajao više od dve decenije. I uprkos svim poteškoćama, unapređujemo pregovore između Srbije i Kosova kako bismo jednom zasvagda okončali doba balkanskih sukoba“, rekla je Mogerinijeva.

Zastave SAD i Kosova - Sputnik Srbija
Priština popušta Americi, jer u suprotnom...

Kada je reč o sporazumu sa Iranom, ona je naglasila da je njime izbegnut scenario trke u naoružanju u regionu koji bi, kako je rekla, predstavljao „noćnu moru“.

„I on se i dalje u potpunosti poštuje, uprkos pokušajima da dođe do njegovog kolapsa“, rekla je ona.

Govoreći o migracijama, Mogerinijeva je istakla da do 2015. godine Evropa nije imala ulogu u upravljanju prilivom migranata i u spasavanju života na Sredozemnom moru, preneo je Tanjug.

„Ovih godina preuzeli smo odgovornost za to, a broj pristiglih u Italiju opao je za 80 odsto. I mi smo izgradili nov odnos sa Afrikom, zasnovan na saradnji u najširem skupu pitanja, od migracije do borbe protiv terorizma, i najvećeg ikada plana za privatne investicije u Africi“, rekla je Mogerinijeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala