Ahmeti: Tači traži da deo platforme bude pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe

© Sputnik / Oleg IvanovTabla Preševo
Tabla Preševo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Špend Ahmeti potvrdio je da je kosovski predsednik Hašim Tači zatražio od tima da u platformu za dijalog uključi rezoluciju za pridruživanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

Tači je juče izjavio da će kosovska skupština predložiti nacrt rezolucije o pridruživanju tih opština Kosovu, preneo je list „Gazeta blic“.

Ahmeti je rekao da ne zna razlog zašto u ovom periodu postoji zahtev da se glasa o takvoj rezoluciji u skupštini, ali, kako je rekao, politički subjekti će odlučivati o tome.

On je dodao i da ne zna kada će se održati sednica na kojoj bi se glasalo o platformi za dijalog, ali je njegova opoziciona Socijaldemokratska partija, kako je rekao, spremna da iduće sedmice ide na takvu sednicu parlamenta.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Razgraničenje je samo ideja, a ne zvaničan predlog

Ahmeti je, prenosi RTK, ranije danas komentarisao i izjavu predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, da je ideju o korekciji granice sa Srbijom preuzeo od nekadašnjeg predsednika Ibrahima Rugove.

„Juče sam čuo (ministra inostranih poslova Srbije Ivica) Dačića da je to njegov predlog, koji i (predsednik Srbije) Vučić već duže vreme podržava. Jasno je da je to zahtev Srbije, ali formalno na sastancima u Briselu tako nešto niko nije predložio, niti smo čuli da je to tražila Srbija“, rekao je Ahmeti.

Priština, kazao je, nije protiv dijaloga sa Beogradom, od kojeg su se, kako kaže, do sada mogle čuti samo žalbe, a ne i konkretni zahtevi, preneo je Tanjug.

„Mi znamo šta želimo. Želimo priznanje od Srbije u postojećim granicama koje imamo bez trećeg nivoa upravljanja. Onda možemo govoriti o pitanjima manjinskih prava ili drugim pitanjima. Naši zahtevi su jasni, moramo govoriti o ratnim štetama, penzijama i svim temama koje smo pokrenuli“, rekao je Ahmeti, koji je i gradonačelnik Prištine. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala