Lavrov: Evropa se umorila

© TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslovni krugovi EU su umorni od sankcija i konfrontacija i spremni su da nastave saradnju sa Rusijom, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na brifingu Asocijacije evropskih banaka.
Američki vojnici prolaze pored zgrade za protivraketnu odbranu u Deveselu u Rumuniji - Sputnik Srbija
Rusija: EU će tek imati razloga za brigu

„Bez obzira na poteškoće, a one postoje, niko ih ne krije, osetilo se da su poslovni krugovi umorni od sankcija i konfrontacija i da su zainteresovani za nastavak sveobuhvatne saradnje“, rekao je Lavrov, podsetivši okupljene na niz sastanaka ruskih zvaničnika sa predstavnicima evropske privrede u poslednje vreme. 

On je istakao da nema objektivnih razloga za dalju degradaciju odnosa EU i Rusije i naglasio da i dalje postoje pokušaji da se Rusija predstavi kao pretnja.

Ruski ministar je dodao da je cilj demonizacije Rusije stvaranje zavese za rešavanje geopolitičkih zadataka.

„Nastavlja se kurs povećanja vojne aktivnosti NATO-a i instaliranje vojne infrastrukture Alijanse u blizini ruskih granica“, izjavio je Lavrov.

Odnosi Rusije i SAD

Što se tiče odnosa Rusije i SAD, koren nesuglasica se nalazi u samoj Americi, a Moskva ne oseća nikakvo zadovoljstvo zbog toga, kazao je Lavrov.

„Čini mi se da je suština problema u onome što se dešava u SAD. Iskreno, mi ne osećamo nikakvo zadovoljstvo zbog toga što se dešava. Međutim, mi to nismo započeli“, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, vara se svako ko govori da su trenutni odnos i sankcije SAD prema Rusiji „kazna za Krim“.

„Sve to je počelo još za vreme predsednika Obame“, naveo je šef ruske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala