Ulazimo u opasnu oblast: Tači na skupu Veliko finale — Kosovo i Srbija

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Prištini se održava konferencija na temu „Glas naroda, veliko finale Kosova i Srbije“.

Obraćajući se prisutnima na konferenciji, među kojima su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije Demokratskog saveza Kosova i „Samoopredeljenja“, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su doveli do tragedije na Kosovu.

Nenad Popović - Sputnik Srbija
Nenad Popović o Dačićevoj poruci da je razgraničenje predlog Beograda za Kosovo

„Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region. Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči“, kazao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Prema Tačijevom mišljenju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i da će se to prosleđivati parlamentu.

Pred predstavnicima opozicionih stranaka, koje se protive njegovoj ideji o korekciji granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

„Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom“, kazao je Tači i dodao da status kvo nije dobar za Kosovo.

„Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbežan i neophodan. Želimo da pojasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD, na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačan dogovor sa Srbijom“, rekao je Tači, preneo je prištinski „Zeri“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala