Srpska rakija osvaja evroazijsko tržište

© Sputnik / Aleksandar MilačićPosluženje za goste Kustendorfa - rakija i so
Posluženje za goste Kustendorfa - rakija i so - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krajem aprila, Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote i vinjaka, sira i cigareta, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Dve i po godine se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom, a najbitnije je da se dođe do finalizacije tog sporazuma, rekao je Ljajić gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

„Izdejstvovali smo i izvoz 2.000 tona cigareta“, kazao je srpski ministar.

Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Od aprila zona slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske unije

Svakako da u ovom trenutku Srbija još nema kapacitet da zadovolji tako ogromno tržište, ali taj sporazum biće podstrek srpskim proizvođačima da prošire svoje kapacitete, istakao je Ljajić.

Kada je reč o gubicima od prištinske takse na srpsku robu koja iznosi 100 odsto i koja je na snazi tri meseca, on je rekao da je reč o gubitku od oko 90 miliona evra.

„Ukoliko se takse ne ukinu, ti gubici će biti mnogo veći, jer je problem gubitak tržišta. Već su se pojavili privrednici iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Makedonije, koji svojom robom zamenjuju srpske proizvode“, rekao je Ljajić.

Srpska roba se na kosovskom tržištu pojavljuje i alternativnim kanalima ili kroz sivu ekonomiju, a nekada se srpski proizvodi plasiraju u Makedoniju odakle se reeksportuju na Kosovo.

Godinama se priča o nižoj ceni rominga u regionu, a prema rečima ministra Ljajića, početkom aprila se očekuje sporazum o nižoj ceni rominga, koji će, pored Makedonije, Crne Gore i BiH, ovog puta uključiti i Albaniju i KiM.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić očekuje da se u dogledno vreme snize cene rominga i sa zemljama EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala